Edebiyatımızın zeka ve marifet göstergesi: Muamma
Klasik edebiyatımız daha çok kadim aşkların asaletini yansıtan şiirlerle tanınır. Ancak bir tür var ki o hisse değil, zekâya ve zihne hitap eder: Muamma. Bu türe dair şiirleri kaleme almak da çözmek de kolay değildir. Arapça, Farsça, ebced hesabı, İslam kültürü, dil bilgisi, klasik edebiyat gibi çeşitli alanlarda bilgi sahibi olmak gerekir. Peki, muamma nedir? Muamma nasıl çözülür? Muamma beyit örnekleri nelerdir?
Giriş Tarihi: 23.01.2022
19:46
Güncelleme Tarihi: 22.03.2022
14:41
◾ Muammanın çözüm yollarının da belirli kuralları vardır. Bunlara da amel denirdi.
↪Tahsili : Muammanın harflerini verir. ↪Tekmili : Muammada gizlenen isme işaret eder. Beyitlerdeki harfler dağınıksa toplanır, fazlası düşürülür ve yerleri belirlenir. ↪Teshili : Çözüm yolları için ipuçları verilir. ↪Tezyili : harflerin hareke, sükun, tahfif, teşdid gibi durumlarını gösterir. ↪Tansis : Gizlenen ismi aynen bir kelime içine yazıp onun nerede başlayıp nerede bittiğini gizli olarak anlatmaktır.
◾ Muamma çözmeye "hal etme" denir.
◾ Muammayı yazmak kadar onu çözmek de maharet isterdi . Divan edebiyatı araştırmacısı Ali Nihad Tarlan muamma türü için "halledilmeyen muamma edebi muamma değil, ebedi muammadır" der.
Süleyman Sefinenin başı girse limâna Çıkar ismi o şûhun da ayâna
Sefinenin başı "se" harfidir. "Liman" kelimesi ile birleştirildiğinde "Süleyman " olur.
Gül yüzünde koma hatt-ı anberîn Giymesin mâtem libâsın yâsemîn "
"Matem " yas anlamındadır. "Yâsemin " lafzından yas elbisesi "y-s" harfleri çıkarılırsa "Emin " ismi kalır.
İdris Dile almaz dahi adın 'abir ü müşk-i Tatatun Görse dil eger her birini zülfin dildarun
Eger lafzının dili olan "kaf" harfinin yerine dildarın iki zülfünden biri olan "dal " harfi getirilir. "Görse " ile bu ikisi birleşirse "eder" olur. Zülfün diğeri "lam" harfidir. Burada amaçlanan "si" hecesidir. Aks görse yani dönse "is" olur. Hepsi bir araya gelirse "İdris " adı ortaya çıkar.
Diriga geçubdür nice hafta vü meh Görünmez kuluna nihan oldu ol şeh
Bu beyitte "oldu" kilit kelimedir. Beyitte saklanan isim aynen bu kelime içerisinde yazılıp nerede başlayıp nerede bittiği gizli olarak anlatılır.
Şeh birinci anlamındadır. Oldu kelimesinden "ol" u kaldırıp yerine şeh getirilirse "Şehdi " ismi ortaya çıkar.