Edebiyatın derinliklerinden gelen 1 şiir 1 şarkı listesi
Şiirlerden bestelenen şarkılar hem müziğin hem de şiirin yeniden ifade edilmesiyle birlikte, varlığını yeni alanlarda yaşatmaya devam eder. Bizim şiirimizde de bestelenerek şarkılara dönüşen pek çok eser yer alır. Şairlerin dünyasının müzikle yakın temas kurduğu gerçeği, bestelerle bir kez daha kendini gösterir. Sizlere, edebiyatın derinliklerinden derlediğimiz 1 şiir 1 şarkı listesi ile hem müziğin hem de şiirin gücünü bir arada sunuyoruz.
Giriş Tarihi: 12.08.2019
18:06
Güncelleme Tarihi: 13.08.2019
15:35
Cahit Sıtkı Tarancı, Bugün Hava Güzel
Bugün hava güzel, Bugün içim içime sığmıyor. Annemden mektup aldım, Memlekette gibiyim. Allaha çok şükür karnım tok; Elimi uzatsam kahve fincanı dudaklarımdadır. Kuşlar kaçmıyor benden; Bir güvercin kanadında okşuyorum Göklerin maviliğini. Serçelerin cıvıltısıyla siniyor içime Ağaçların yeşilliği.
Münir Nurettin Selçuk - Aheste çek kürekleri
*İstanbul'un en önde gelen sesi diye değerlendirilen Münir Nureddin'in bir İstanbul şairi olan Yahya Kemal'den büyük bir ustalıkla doğaçladığı "Aheste çek kürekleri" gazeli İstanbul halkının hafızasına öylesine yerleşti ki, gazel, besteli bir tür olmamasına rağmen adeta bir beste muamelesi gördü ve bir şarkı gibi dillerde dolaştı.
Aheste çek kürekleri mehtab uyanmasın Bir alem-i hayale dalan ab uyanmasın Agüş-i nevbaharda habidedir cihan Sürsün sabah-ı haşre kadar hab uyanmasın Dursun bu musiki-i semavi içinde saz Leyl-i tarabda bir dahi mızrab uyanmasın Ey gül sukuta varmayı emreyle bülbüle Gülşende mest ü zevk olan ahbab uyanmasın Değmez Kemal uyanmaya ikmal-i ömr için Varsın bu uykudan dil-i bitab uyanmasın
Münir Nurettin Selçuk - Aheste çek kürekleri dinlemek için tıklayın.
Edip Cansever, Dirlik Düzenlik
Bir hoş oldum ele güne karşı Herkeslerden utandım Bir yanım insanlı kahve Dünyalar dolusuydu bir yanım
Ah beyler söylemesi güç İşim bitince kahvelik olurum Bana cezveler tutulunca Bir yanlara çevrilidir başım
Dede Efendi, Ey büt-i nev-eda
*İstanbul'un ruhunu oluşturan en büyük isimlerden olan Dede Efendi'nin 'Ey büt-i nev-eda'sının resmettiği iki yüz yıl öncesinin İstanbul'undan bir aşk hikayesine ait enstantane İstanbul halkından öyle büyük bir ilgi gördü ki, şarkı bestelendiği günden günümüze kadar dillerden düşmedi.
Ey büt-i nev-eda / Olmuşum mübtela Aşkım ben sana / İltifat et bana İltifat et bana / Aşıkım ben sana
Gördüğümden beri / Olmuşum serseri Bendenem ey peri / İltifat et bana İltifat et bana / Aşıkım ben sana
Hasılı bunca dem / Ben senin bendenem Gel gel ey gonca fem / İltifat et bana İltifat et bana / Aşıkım ben sana
Bu Sakin Öğle Vakti, Ziya Osman Saba
Bu sakin öğle vakti… Mevsim taze, gün ılık, Bir dersten çıkmış kadar içimde bir ferahlık. Yeniden yapraklanan şu çınarın gölgesi, Şu beyaz minareden dökülen ezan sesi. Şu yosun tutmuş çeşme, her bir taş servilikten, Bana bahsediyorlar en sonsuz iyilikten. Cedlerimin mermerde seyrettiğim yazısı. Bir saatin vuruşu: günün henüz yarısı. Çocukların koşuşu, kuşların dem çekişi Mesut ediyor beni vatanımın güneşi.