Arama

Edebiyatın soluk aldığı müzeler

Mehmet Akif'in İstiklal Marşı'nı nerede yazdığını merak ettiniz mi? Edebiyatımızın önemli yazarlarının yaşadığı evler, onların hayatından, düşünce dünyasından izler taşır. Edebiyatın soluk aldığı bu evler, zamanla müze haline getirildi. Bu edebiyat müzeleri, edebiyatın toplumdaki rolünü müze ortamlarında tanıtmasını sağladı. Yazarların kişisel ve mesleki eşyalarının sergilendiği, Türkiye'deki edebiyat müzelerini sizler için derledik.

  • 1
  • 32
MEHMET AKİF ERSOY, ANKARA
MEHMET AKİF ERSOY, ANKARA

Kiminin saygıyla anılan hatırası kalır,
Kiminin bir yığın iyiliği,
Kiminin de bıraktığı yegâne hatıra,
Böyle bir hüzün dolu gölge olur!

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Milli Mücadele sırasında TBMM I. Burdur Mebusu iken, kendisine büyük hayranlık duyan Tacettin şeyhi ona selamlık bölümünü tahsis etti. Bu evde yaşan Akif, İstiklâl Marşı'mızı da bu evde yazdı.

Bu ev, 30 Ekim 1949 tarihinde Şehir Meclisi kararı ile Mehmet Akif Ersoy Evi adını alıp müzeye dönüştürülse de bakımsız kalmış ve zamanla harap oldu.

1982'de müzenin yıpranan kısımları yeniden onarıldı ve 27 Aralık 1984 günü yapılan bir törenle yeniden ziyarete açıldı.

Mehmet Akif'in hayatında vazgeçilmez olan dostları

Müze evde Mehmet Akif Ersoy'a ait cep saati, gözlük, teşbih, tüfek ve büyük şairin yüzünün kalıbı teşhir edilen manevi değeri yüksek eserlerdir.

Müze, cumartesi-pazar ve resmi tatiller dışında her gün saat 10.00-12.00, 14.00-16.00 arasında ziyarete açıktır.

Torununun dilinden bilinmeyenleriyle Mehmet Akif

  • 3
  • 32
YAHYA KEMAL BEYATLI, İSTANBUL
YAHYA KEMAL BEYATLI, İSTANBUL

Ölüm değildir hayatın en müşkül işi, müşkül odur ki ölmeden evvel ölür kişi.

İstanbul şairi Yahya Kemal, sağlığında hiçbir eserini kitap halinde yayınlamadı. Vefatından sonra kurulan Yahya Kemal Enstitüsü şairimizin şiir, yazı ve notlarını 12 kitap hâlinde yayımladı. Yahya Kemal monografisini ve hakkında yazılanların büyük bir kısmını kitaplaştırdı.

Yahya Kemal'in şarkılara dönüşen şiirleri

1958 yılında Yahya Kemal Müzesi kurularak şairin özel eşyaları, el yazısı notları, kitapları, çeşitli hatıra resimleri ziyaretçilere açıldı. Kemal, Beyazıt'ta müzeye dönüştürülen evinde edebiyatımıza damgasını kuran pek çok şiirini yazdı.

Hafta içi her gün 10:00 - 16:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

  • 5
  • 32
AHMET HAMDİ TANPINAR, İSTANBUL
AHMET HAMDİ TANPINAR, İSTANBUL

Bazen düşünüyorum, ne garip mahlûklarız? Hepimiz ömrümüzün kısalığından şikâyet ederiz; fakat gün denen şeyi bir an evvel ve farkına varmadan harcamak için neler yapmayız?

Edebiyatımızın çınarı Ahmet Hamdi Tanpınar'dan adını alan bir edebiyat müzesidir. Bu müzede yazarın 30'u aşkın kalem, daktilo, kitap, saat, pipo gibi eşyaları sergileniyor. Kurumun arşivinde ise geçmişten günümüze var olan edebiyat dergileri, ödül alan eserler bulunuyor. Müzenin içerisindeki 9000'i aşkın kitabıyla ziyaretçilere önemli bir çalışma ortamı sağlıyor.

Hafıza ve hatıranın kıyısında 'Ahmet Hamdi Tanpınar'

Gülhane Parkı'nın içerisinde olan müzeye giriş ücretsizdir. Müze, pazar günleri hariç pazartesi ve cumartesi arasında 10.00 – 19. 00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN