Arama

Edebiyatın soluk aldığı müzeler

Mehmet Akif'in İstiklal Marşı'nı nerede yazdığını merak ettiniz mi? Edebiyatımızın önemli yazarlarının yaşadığı evler, onların hayatından, düşünce dünyasından izler taşır. Edebiyatın soluk aldığı bu evler, zamanla müze haline getirildi. Bu edebiyat müzeleri, edebiyatın toplumdaki rolünü müze ortamlarında tanıtmasını sağladı. Yazarların kişisel ve mesleki eşyalarının sergilendiği, Türkiye'deki edebiyat müzelerini sizler için derledik.

  • 6
  • 32
CEMİL MERİÇ, REYHANLI
CEMİL MERİÇ, REYHANLI

Bir iflasın ifadesidir Avrupalılaşma, bir inkâr çılgınlığı, bir intihar kararıdır.

Bir çağın vicdanı olan Cemil Meriç, düşünce dünyasıyla sadece dönemini değil ondan yıllar sonra gelen nesilleri de etkiledi. Reyhanlı'da doğan Meriç, dil, tarih, edebiyat, felsefe gibi birçok alanda araştırma yapıp eserler kaleme aldı. Telif ettiği 12 eseri ve tercümeleriyle edebiyatımızın en önemli yazarlarından biridir.

Cemil Meriç hakkında bilinmesi gerekenler

Cemil Meriç'in Reyhanlı'da doğduğu ev restore edilerek müzeye dönüştürüldü. İlk kat tamamen Cemil Meriç ve ailesinin kronolojik hayat hikâyesinin ve eserlerinin yer aldığı bir alan olarak tasarlandı. Diğer kat ise Meriç'in yaşadığı şartları anlatıyor. Cemil Meriç Müzesi ilçe merkezinde yer alıyor.

Cemil Meriç'ten ufuk açıcı alıntılar

  • 8
  • 32
NECİP FAZIL KISAKÜREK, İSTANBUL
NECİP FAZIL KISAKÜREK, İSTANBUL

Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı, düşünce hayatımızda, fikirleri ve eserleriyle derin izler bırakan, ömrünün büyük bir kısmını hakikat mücadelesine adayan Necip Fazıl Kısakürek'in kişisel eşyalarının sergilendiği müze oluşturdu.

Vakıf, Necip Fazıl'ın çalışma masası, el yazıları, fotoğrafları, gözyaşlarını biriktirdiği mendili, bastonu, kıyafetleri, sıklıkla dinlediği Çaykovski, Puccini ve Verdi plakları ziyaretçileriyle buluşturuyor.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı, hafta içi 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet verecek.

Necip Fazıl tasavvufla nasıl tanıştı?

  • 9
  • 32
YEDİ GÜZEL ADAM, KAHRAMANMARAŞ
YEDİ GÜZEL ADAM, KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş'ta Necip Fazıl ekolüyle bir neslin yetişmesini sağlayan şairler ve düşünce adamlarından oluşan "Yedi Güzel Adam"ın yolunun kesiştiği 169 yıllık tarihi lisenin edebiyat müzesine dönüştürüldü.

Edebiyatımıza damga vuran Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan ve Alaeddin Özdenören'in isimleri, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi'nde yaşatılacak.

Edebiyatımızın 'Yedi Güzel Adam'ından alıntılar

  • 10
  • 32
TEVFİK FİKRET, İSTANBUL
TEVFİK FİKRET, İSTANBUL

"Sen olmasan...
Seni bulmak hayâli olsa muhâl,
Yaşar mıyım dersin?"

Kaygılı, sarsıntılı, yer yer iyimser olsa da genel olarak karamsar bir hayat süren Tevfik Fikret döneminin önemli şairlerinden biriydi. İçinde doğup büyüdüğü, babasından kalan Aksaray'daki konağı satıp Rumelihisarı'nda, öğretmenlik yaptığı Robert Koleji yakınlarında, planlarını kendisi çizdiği Âşiyan'ı inşa ettirdi.

Fikret, Âşiyan'da eşi Nazime Fikret ile 1915'e kadar yaşadı.

Mehmet Akif'in gözünden Tevfik Fikret: Zangoç-Molla Sırat kavgası

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN