Arama

Edebiyatın soluk aldığı müzeler

Mehmet Akif'in İstiklal Marşı'nı nerede yazdığını merak ettiniz mi? Edebiyatımızın önemli yazarlarının yaşadığı evler, onların hayatından, düşünce dünyasından izler taşır. Edebiyatın soluk aldığı bu evler, zamanla müze haline getirildi. Bu edebiyat müzeleri, edebiyatın toplumdaki rolünü müze ortamlarında tanıtmasını sağladı. Yazarların kişisel ve mesleki eşyalarının sergilendiği, Türkiye'deki edebiyat müzelerini sizler için derledik.

  • 8
  • 32
NECİP FAZIL KISAKÜREK, İSTANBUL
NECİP FAZIL KISAKÜREK, İSTANBUL

Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı, düşünce hayatımızda, fikirleri ve eserleriyle derin izler bırakan, ömrünün büyük bir kısmını hakikat mücadelesine adayan Necip Fazıl Kısakürek'in kişisel eşyalarının sergilendiği müze oluşturdu.

Vakıf, Necip Fazıl'ın çalışma masası, el yazıları, fotoğrafları, gözyaşlarını biriktirdiği mendili, bastonu, kıyafetleri, sıklıkla dinlediği Çaykovski, Puccini ve Verdi plakları ziyaretçileriyle buluşturuyor.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı, hafta içi 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet verecek.

Necip Fazıl tasavvufla nasıl tanıştı?

  • 9
  • 32
YEDİ GÜZEL ADAM, KAHRAMANMARAŞ
YEDİ GÜZEL ADAM, KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş'ta Necip Fazıl ekolüyle bir neslin yetişmesini sağlayan şairler ve düşünce adamlarından oluşan "Yedi Güzel Adam"ın yolunun kesiştiği 169 yıllık tarihi lisenin edebiyat müzesine dönüştürüldü.

Edebiyatımıza damga vuran Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan ve Alaeddin Özdenören'in isimleri, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi'nde yaşatılacak.

Edebiyatımızın 'Yedi Güzel Adam'ından alıntılar

  • 10
  • 32
TEVFİK FİKRET, İSTANBUL
TEVFİK FİKRET, İSTANBUL

"Sen olmasan...
Seni bulmak hayâli olsa muhâl,
Yaşar mıyım dersin?"

Kaygılı, sarsıntılı, yer yer iyimser olsa da genel olarak karamsar bir hayat süren Tevfik Fikret döneminin önemli şairlerinden biriydi. İçinde doğup büyüdüğü, babasından kalan Aksaray'daki konağı satıp Rumelihisarı'nda, öğretmenlik yaptığı Robert Koleji yakınlarında, planlarını kendisi çizdiği Âşiyan'ı inşa ettirdi.

Fikret, Âşiyan'da eşi Nazime Fikret ile 1915'e kadar yaşadı.

Mehmet Akif'in gözünden Tevfik Fikret: Zangoç-Molla Sırat kavgası

  • 11
  • 32

Bu ev, Fikret'in edebiyat tarihimizde önemli yeri olan eserlerinin birçoğunu ortaya koyduğu yerdi. Evin içinde Fikret'e ait çok az eşyanın bulunmasından dolayı ev, 1945 yılında Edebiyat-ı Cedide Müzesi olarak açıldı. Aşiyan, Recaizade Mahmud Ekrem, Ali Ekrem Bolayır, Namık Kemal, Abdülhak Hamit Tarhan, Nigâr Hanım'a ait fotoğraf ve kitapları da bünyesinde barındırır. 1961 yılında yazarın mezarı da Âşiyan'ın bahçesine taşındı.

Tevfik Fikret'in natürmortları ve Abdülmecid Efendi'nin Fikret'in Sis şiirinden etkilenerek yaptığı tablo müzenin önemli eserlerinden biridir.

İstanbul Beşiktaş'ta bulunan müzeye giriş ücretsizdir. Pazartesi günleri hariç 09.00-16.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

  • 12
  • 32
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR, HEYBELİADA
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR, HEYBELİADA

"İtirafı zor olan hakikatlerin saklanması daha zordur."

Hüseyin Rahmi Gürpınar, edebiyatımızda "Servet-i Fünun" olarak adlandırılan dönemin önemli bağımsız yazarlarından biriydi. Roman ve öykü yazarı olmasının yanında natüralizmin de en önemli temsilcilerinden biriydi. Hüseyin Rahmi, Heybeliada'daki evinde 1912-1944 yılları arasında 32 yıl boyunca yaşadı. Hayatının son dönemini burada geçiren yazarın evi 2000 yılında müzeye dönüştürüldü.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN