Edebiyatta mısralara ekilmiş çiçekler
Baharın gelmesiyle kırlardaki çiçek mesaileri de başladı. Özellikle kırsal mahallelerde yaşayanlar, bahar yağmurlarıyla beraber kendiliğinden yetişen papatyalar sayesinde geçimini sağlıyor. Kimi okul harçlığı için kimi de ev bütçesine katkı sunmak için binbir emekle toplayıp kurutuyor papatyaları. Bu bilgiden hareketle, geçimini topraktan sağlayan bir millet olarak, çiçeklerin edebiyata nasıl yansıtıldığını merak ettik. Sizler için mısralara ekilmiş çiçekleri derledik.
Giriş Tarihi: 01.06.2020
16:16
Güncelleme Tarihi: 01.06.2021
10:12
🌸Zambak familyasının, Lilium cinsinden genellikle soğan ile üreyen mevsimlik çiçekli bitkilerin adıdır. Zambakgiller familyasında bu cinse ait 110 civarında bitki türü vardır. Genellikle bahçede, ancak saksıda da yetiştirilir. Bazı türleri güzel kokuludur.
🌸Zambak, beyazlığı ve zarafetiyle ön plana çıkar. Doğal olarak zambağın anlam çerçevesini; güzel, serdâr, yüz, şiir, devât, name gibi öğelerin oluşturmasında bu ince, uzun, beyaz, güzel ve zarif özelliklerinin etkili olduğu bilinir.
Türkiye'de en çok okunan 10 şiir
" Gözlerin kararan yollarda üzgün, Ve bir zambak kadar beyazdı yüzün; Süzülüp akasya dallarından gün Erir damla damla ayaklarında."
Ahmet Muhip Dıranas
🌸Beyaz ve sarı renklerinin hâkim olduğu nergis çiçeği, soğuklara karşı direnç gösterebilen bir bitkidir. Daha çok Akdeniz iklimlerinde yetişmeye elverişlidir.
🌸Nergis, şekil ve renk bakımından göze benzediği için daha çok sevgilinin gözüyle teşbih ilişkisi içinde kullanılır.
Edebiyatımızda en az bir kez okunması gereken şiirler
"Büyülenmiş, kendini seyrederken öyle, Suya damladı gözyaşları, Bir bulanıklık oldu suyun yüzünde. Silinip uzaklaşmaya başladı Nergis, Sağlıcakla kal dedi ta derinden Nergis, Düştü bitkin başı çiçekli çimenlere. Nergis'in ölüsü bulunamadı, Düştüğü suda şimdi safran rengi, Beyaz bir çiçektir artık adı…"
Melih Cevdet Anday
🌸Klasik Türk şiirinde gül ve laleden sonra en sık kullanılan çiçeklerden biri olan sümbülün klasik Türk şiirindeki temel işlevi; sevgilinin saçı, zülfü, kakülü vs. için doğal bir benzetmelik öğesi olarak değerlendirilmesine dayanır. Sevgilinin saçına, zülfüne ve kakülüne benzetilmesinin nedeni koyu rengi ve güzel kokusu...
Rengarenk görüntüleriyle kış aylarına renk katan 10 çiçek