Arama

Ekrem Hakkı Ayverdi'nin "Osmanlı Mimarisi" eserinden alıntılar

Tarihin arka sayfalarında kalmış harikulade eserlerin ardındaki derin ilmi ortaya çıkaran aydın Ekrem Hakkı Ayverdi, "Osmanlı Mimarisi" eseri ile imparatorluğun ana imar kaidelerini gözler önüne serer. Ayrıca içerisinde pek çok Osmanlı yapısına dair bilgiler barındıran bu nadide eserle başka yerde bulamayacağımız önemli detayları bizlere aktarır.

"İslâmın ilk eserleri buna benzer olduğu için, o yolda devâm lâzımdır gibi, gayretkeş bir düşünce akla gelebilir. Dış görünüşleri hiç de güzel olmayan, ifâdeden mahrum, bu câmîlerin, eğer içleri hadden efzûn süse boğulmamış olsa idi ve eğer, Asr-ı Saâdet'in sâfiyeti, Mescid-i Nebî'nin sâdeliği devâm etse idi, bu mütâlâada bir hakikat payı olabilirdi. Fakat ezelî takdir hükmünü icrâ etmiş, cemiyetin ölçüleri değişip Müslümanlar ihtişam ve âlâyişe düşmüşler, tezyînât ile bu hislerini tatmin etdiklerinden, câmi harîmine başka bir câzibe ve ferahlık katacak bir şekil aramak da ellerinden gelemediği için o direk yığınıyla dolu plânı tatbikde devâm etmişlerdir. Zayıf bünyeler süse bir tahlisiye simidi gibi sarılırlar."

Ekrem Hakkı Ayverdi

Bir medeniyetin kökü olarak Türk evi

"Orhan Câmiini mîmârîmizin birinci kaynağı tahtına oturtmuştur. İhtişam da azamet de o günün küçük Osmanlı Devleti'nden beklenemezdi. Ammâ esrarlı bir tılsım ve güçden değil, içden taşan âbideleşmek iştiyâkının bu câmide maketi yapılmışdır. Hani çok cevvâl zekâlı çocuklara, büyümüş de küçülmüş derler; işte Orhan Câmii de Osmanlı mîmârîsinin ne olacağına peşin karar vermiş, bu esâsa vardıkdan sonra, yapıldığı zamânm imkânlarına göre kendini sınırlamasını bilmiş ve istikbâlin büyük ölçülerini devrin imkânlarına göre daraltıp küçülterek, bir asır daha beklemişdir; tekrarda fayda vardır: İşte Orhan Câmii."

Ekrem Hakkı Ayverdi

Türkiye'de görülmesi gereken 15 antik kent

  • 10
  • 20

"Ayasofya Câmiinin hemen yanından başlayıp bütün Sarayburnu yarımadasını işgâl eden bu Fâtih Sarayı'nın bir nazîrinin bulumasma imkân var mıdır? Bir kere nerede vardır üç denizi kavrayan bir sâha? Böyle bir yer bulunacak ve oraya arâzinin îcâblarına en uygun tarzda bir saray yerleşdirmeyi insanoğlu başarmış olacak. Yeri de yapısı da Allah vergisi demekle şükran borcunu edâ etmek ancak kâbildir."

Ekrem Hakkı Ayverdi

Karadeniz'in görmeniz gereken ahşap camileri...

  • 11
  • 20

BURSA'DA YILDIRIM BAYEZID BEDESTANI

"Bedestan ihtiyâcı önce Osmanlılarca duyulmuş olmayabilir; muhakkak ki şehirlerde kıymetli malların saklanması ve satışı için bâzı binâlar olacakdır. Ammâ bu mîmârî nevi'nin Osmanlılar'da şimdiki şeklini aldığı ve gelişdiği hiç şüphe götürmez br hakîkatdir. Bunların ilki de Yıldırım Bâyezid tarafından yapılandır."

Ekrem Hakkı Ayverdi

Osmanlı çeşme mimarisinin 5 eşsiz örneği

  • 12
  • 20
Ekrem Hakkı Ayverdi’nin Osmanlı Mimarisi eserinden alıntılar

BURSA'DA YEŞİL MEDRESE

"Osmanlı devrinde medreseler umûmiyet üzere tek katlıdır. Bu Yeşil Medrese çift kat olarak yapılmaya başlanmış, hattâ vakfiyesine 30 talebe için kaydı konduğuna göre, 30 höcre tasavvur edilmiş demekdir. Fakat Yeşil Câmi ve Dimetoka Câmii bahislerinde anlatıldığı üzere Çelebi Sultan Mehmed'in vefât etmesiyle üst kat yapılamadan kalmışdır. İki kat düşünüldüğü için alt katın yüksek düşmemesi lâzım gelirdi; bunun için de odalar kubbe yerine daha alçak olan tonozla örtülmüş, iki kata göre yüksek tutulan açık eyvanlı dershânenin yarısı sipsivri, boşlukta kalan bir vaziyet almışdır."

Ekrem Hakkı Ayverdi

Mimarimizde geleneksel izler taşıyan 5 tarihi konak

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN