Arama

"Ertuğrul Fırkateyni" edebiyata nasıl yansımıştı?

Sultan II. Abdülhamid'in iyi niyet göstergesi olarak 14 Temmuz 1889'da, 61'i subay ve memur, 548'i er ve erbaş olmak üzere 609 kişilik mürettebatıyla Japonya'ya gönderdiği Ertuğrul Fırkateyni'nin, seferinden dönerken batmasının üzerinden 129 yıl geçti. 550'den fazla Osmanlı levendi, sulara gömülen gemide şehit oldu. Peki, Ertuğrul Fırkateyni edebiyata nasıl yansımıştı?

  • 6
  • 15
Dönüş yolculuğu hazin bir hikaye ile son buldu
Dönüş yolculuğu hazin bir hikaye ile son buldu

Japonya İmparatoru Meiji tarafından kabul edilen Heyet Başkanı Osman Paşa, 2. Abdülhamid'in gönderdiği mektup ve madalyayı Meiji'ye takdim etti. Ziyaret kapsamında birçok temasta bulunan Osmanlı heyeti Yokohama'dan 15 Eylül 1890'da ayrıldı. Ancak, dönüş yolculuğu hazin bir hikaye ile son buldu. Ertuğrul, 16 Eylül akşamı saat 21.00 civarında Kuşimoto yakınlarında kayalara çarparak battı. Kazadan sadece 69 denizci kurtuldu, 550 Osmanlı levendi hayatını kaybetti.

  • 7
  • 15
Japon askerleriyle toplu fotoğraf
Japon askerleriyle toplu fotoğraf

Fırkateyn'de bahriye askerlerinin yanı sıra, Abdülhamid Han tarafından bizzat tayin edilmiş bir şair, 25 kişilik bir Bahriye bandosu ve seferi fotoğraflayacak Teğmen Haydar adında bir fotoğrafçı da mürettebat arasındaydı. Ertuğrul Fırkateyni, batmadan önce Japonya ziyaretinde, Japon askerleriyle toplu fotoğraf çektirmişti.

  • 8
  • 15
Her yıl anma törenleri yapılıyor
Her yıl anma törenleri yapılıyor

Ertuğrul'un mahzun mirası, Ankara-Tokyo ilişkilerinin miladı kabul edilirken, kazanın yaşandığı Kuşimoto'da 1891'de şehitler için anıt dikildi. Türkiye'nin 1937'de restore ettirdiği anıt önünde her yıl anma törenleri yapılıyor.

  • 9
  • 15
Edebiyatımız içerisinde de kendisine yer buldu.
Edebiyatımız içerisinde de kendisine yer buldu.

Japon halk hafızasında hâlâ kuvvetle yaşayan kaza, edebiyatımız içerisinde de kendisine yer buldu. Kronolojik bakımdan Ertuğrul Fırkateyni faciasını ilk işleyen, Ziya Şakir'dir. Ziya Şakir'in popülarize bir tarih kurgusu olarak sunduğu 151 Nolu Şehit, Ertuğrul Faciasında Bir Aşk Hikâyesi, bunlardan biri...

  • 10
  • 15
151 Nolu Şehit Ertuğrul Faciasında Bir Aşk Hikâyesi, Ziya Şakir
151 Nolu Şehit Ertuğrul Faciasında Bir Aşk Hikâyesi, Ziya Şakir

Ziya Şakir, 151 Nolu Şehit ile bir deniz yolculuğuna çıkarıyor. Temmuz 1889'da İstanbul'dan yola çıkan Süveyş, Kızıldeniz, Cidde, Somali, Bombay, Singapur'da duran uğradığı ülkelerin halkları ve Müslümanlar tarafından görkemli sevgi gösterileriyle karşılanan kimi zaman binlerce kişiden oluşan grupların ziyaret ettiği ve Uzakdoğu'da halifenin sembolü haline gelen gemi 11 ay sonra 7 Haziran 1890 tarihinde Japonya'nın Yokohama Limanı'na vardı. Planlandığı gibi 15 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanı'ndan ayrıldı. Ama...

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN