Arama

Eski İstanbul sokaklarında kimleri görürdük?

İmparatorluk başkentleri idare merkezi olmanın yanında aynı zamanda farklı coğrafyadan insanların bir arada yaşadığı yerleşim birimleriydi. Bir başka deyişle bir imparatorlukta hangi unsurların yaşadığını görmek için başkentlerine bakmak yeterliydi. Bu durumun en bariz örneği ise Eski İstanbul'du. Eski İstanbul, nüfus ve yerleşim alanı bakımından şimdiki durumuna göre çok az ve küçük olmakla beraber günümüzün aksine çok renkli bir toplum yapısına ve hayat tarzına sahipti. Peki, eski İstanbul sokaklarında kimler vardı?

Tırmıklı, oraklı ot ve ekin biçiciler; küfeli satıcılar, semerli hamallar, sıfır numara kalıplı, siyah sivri fesli, kolları yırtmaç kıvırcık ceketli, paçaları çapraz düğme pantolonlu bıçkınlar. Beyaz şeritli, beyaz kayışlı, tahta kılıçlı sünepe belediye çavuşları; ellerinde iri tane otuz üçlü, bellerinde çakaralmaz, palto omuzda cakalı polisler.

Altı kaval üstü şişhane vinçisterler boyunlarında birer yamalı iple bağlı, lime lime urbalarının sarılı kırmızılı şeritleri dökülmüş, belleri bükülmüş zaptiyeler, beyaz, siyah yeşil, alaca takkeli Hindli mi, Çinli mi, Belücistanlı mı, Afganistanlı mı, Tataristanlı mı anlaşılması fala, kıyafetlerinin tarifi remile muhtaç bakır yüzlü adamlar. Şemsiyeli, bastonlu, gözlüklü, redingotlu, istanbulinli kalem kâtipleri, narçiçeği fesli ve kısık sesli saray hafiyeleri.

Vişneçürüğü fesli, renk renk kostümlü çeşit çeşit paltolu, pardösülü makfarlanlı, kolalı gömlekli, kolalı yakalıklı, kolalı kolluklu al, mor, turuncu, papatya, üvez, yanardöner, gülkurusu boyun bağlı şık beyler.

Dilimli dilimsiz kavuklu, yeşil, siyah, sarı cüppeli, sikkeli, arakiyeli, kerrakeli yeşil, siyah, beyaz âbânî sarıklı, samur, nâfe, vaşak kürklü, siyah, beyaz takkeli hocalar.

Soluk siyah cüppeli, sarı abalı, alaca çakşırlı fodlacılar; sırmalı kordonlu, kemerli, palalı, pala bıyıklı kuru sıkı sefaret kavasları.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN