Eski Türkçede yaygın 10 kelime
Ötüken'den dünyanın birçok farklı noktasına yayılan Türkler, gittikleri her yere gelenek ve göreneklerinin de taşıyıcılığını yapmışlardır. Zamanla Anadolu'ya da ulaşan Türkler, bu bölgede Türkçeyi manevi bir miras olarak gelecek nesillere aktarmışlardır. Bunlardan biri de hiç şüphesiz kelimelerin varlığıdır. İşte, Eski Türkçede sıkça kullanılan ve birbirinden anlamlı 10 kelime...
Giriş Tarihi: 13.01.2024
16:38
Güncelleme Tarihi: 13.01.2024
16:51
SÜNÜK
🔹 Orhun Yazıtları gibi Türkler için büyük önem arz eden ve kaynak kabul olarak görülen belgeler, günümüz Türk lehçelerinin temelidir.
🔹 Örneğin; Eski Türkçede "kemik" kelimesi için "süñük, sumuk" gibi ifadeler kullanılmıştır. Şimdilerde ise Kazak, Kırgız gibi Kıpçak Türklerinde hem süyük hem de sünük halini görmek mümkün.
➡ Onıñ süyekteri öte juqa.
➡ Onun kemikleri çok ince.
Eski Türkçeden dilimize miras kelimeler
KONY
🔹 Eski Türkçe dönemi, Türklerin göçebe hayatı yaşadığı yıllara denktir. Yani Türkler o süreçte göçebe bir yaşam sürerler ve hayvanlarla ilgili her türlü terime oldukça aşinadırlar.
🔹 İşte, tam olarak bu durumla alakalı bir sözcük vardır, "koyun" manasına gelen "kony" kelimesi.
➡ Yaġısi kony teg ermiş.
➡ Düşmanı koyun gibiymiş.
ÇIGANY
🔹 Eski Türkçe dönemi, Türklerin ilk resmi dönemi olsa da Türk tarihinin kaynakları açısından oldukça zengindir.
🔹 Tarihi süreçte ortaya çıkan ve ilk Türk devrine ışık tutan Orhun Abidelerinde belli başlı kelimeler vardır. Bu sözcüklerden biri de "yoksul" manasına gelen "çıgany" sözcüğüdür.
➡ Köñül kimnig bolsa qalı yōq çıgayqılsa küçün bolmas anı toq bay.
➡ Kimin gönlü yok, yoksul olursagüçlü, tok ve zengin yapılmaz.
Eski Türkçeden Anadolu ağızlarına geçen kelimeler
BARMAK
🔹 Eski Türkçe de belli başlı fiiller bulunur. Bakmak manasına gelen "karamak" , benzemek manasına gelen "ohşamak" gibi eylemler Türkçenin ilk yazılı dönemlerinde oldukça yaygındır .
🔹 Yukarıda saydığımız fiiller günümüzde Türk lehçelerinde aynen kullanılır. Fakat öyle bir tanesi var ki bu eylem Türkiye Türkçesinde yaşatılmaktadır bu kelime, "gitmek" manasına gelen "barmak" fiilidir. Anadolu'da "varmak" olarak karşımıza çıkar.
➡ Kurıgaru barıgma bardıg.
➡ Batıya gidenler, gittiniz.
Tonyukuk Yazıtı
KELMEK
🔹 Eski Türkçe kaynaklarda gelmek manasına gelen "kelmek" fiili sıkça karşımıza çıkmaktadır. Bu eylemin varlığını Türkiye Türkçesi dahil tüm lehçelerde görmekteyiz.
➡ Ben anaç ter men, ben Bilge Tonyukuk: Altun yışıg aşa kelimiz, Ertiş ügüzüg keçe keltimiz.
➡ Ben şöyle diyorum, ben Bilge Tonyukuk: Altay dağlarını aşarak geldik, İrtiş ırmağını geçerek geldik.
Tonyukuk Yazıtı
Kırgızların Boz Üyleri