Farklı kitap okuma taktikleri
Bir istikrar meselesi olan kitap okumak, belli bir güne yahut saate hapsedilemeyecek denli önemli ve hürmetkar bir eylemdir. İnsanın kendi dünyasını, hikayesini ve sesini bulma yolculuğunun başlangıcı olan kitaplar, hepimize farklı tonlarda muhtelif güzellikleri haykırırlar. Herkes bu husustan tecrübe ve bakış açısının genişliğine göre faydalanır. Sizler için hızlı okuma ve okuduğunuzu anlama noktasında farklı okuma taktiklerini derledik.
Giriş Tarihi: 16.10.2022
09:17
Güncelleme Tarihi: 16.10.2023
09:42
Temel eserlere yönelme
◾ Basılı yayın her sene daha da büyüyor. İlk kitaptan günümüze milyarlarca eser basıldı ve her geçen gün basılmaya da devam ediyor.
◾ Düzenli ve emektar bir okuyucu olsanız da her metne erişme ve en önemlisi okuma gibi bir durumunuz maalesef mümkün değil. Bu sebeple alanında parmakla gösterilen eserleri ve onların işaret ettikleri ni okuma gayreti içinde olun.
Bir huzursuzluğun romanı
◾ Belli başlı okuma listeleri ve planlara bağlı kalınarak gerçekleştirilen okuma serüvenleri maalesef belli bir vakit geçtikten sonra tıkanır ve devam edemez bir noktaya gelir.
◾ Bu sebeple zaman zaman ilginizin olmadığı ve neredeyse malumat sahibi olmadığınız bambaşka bir alana dair okuma yapın. Bu husus sizin için farklı kapılar açacaktır.
Kazım Karabekir'in tarih-inceleme türündeki 10 kitabı
Her kitabı değil bölümleri okuyun
◾ Bazı eserler içerilerinde barındırdıkları bölümler, kısımlar ile meşhurdur. Mesela İbn-i Haldun 'un çağlar aşan eseri "Mukaddime " esasında "el-İber " isimli bir tarih kitabının giriş kısmıdır.
◾ "Mukaddime" bugün epey meşhur olsa da "İber" pek fazla bilinmez ve diğer tarih kitaplarından pek bir farkı da yoktur. Bu yüzden her kitabın her bölümünden ziyade önemli bölümlere yoğunlaşın.
Bir dünya tarihi niteliği taşıyan eser
Farklı bir mekan
◾ Kitap okurken en çok karşılaşılan problemlerden biri olan sıkılmanın başlıca sebeplerinden birisi de okuma eyleminin sürekli olarak benzer mekanlar da yapılmasıdır.
◾ Bu meyanda mekan değişikliği hem okuma kültürünüz hem de odaklanma ve kitaba eğilme bakışınız açısından büyük önem arz eder.
Cahit Zarifoğlu'nun Serçekuş'u yalnızca çocuk kitabı mıdır?
◾ Okuma kültürünü diri tutmak ve sonraki kuşaklara aktarmak kültür tarihimiz açısından ve eğitim geleneğimiz noktasından bakıldığında büyük bir meseledir.
◾ Önemli olan asırlardır yanan bu kültür ocağının ateşini harlamak ve gelecek kuşaklara bu malumatı düzgün ve sarih bir şekilde aktarabilmektir.