Fikriyat’tan mutlaka okunması gereken kitap listesi
Çağının tanığı olmanın kabullenmekten değil, yüzleşmekten geçtiğini her eylemiyle bir kez daha anlatan George Orwell'ın, gerçek isminin Eric Arthur Blair olduğunu biliyor muydunuz? Ya da kod adı, 'Agent Argo' olan ünlü yazar Ernest Hemingway'in, bir ajan olarak çalıştığını? Fikriyat, sizler için mutlaka okunması gereken kitap listesini derledi.
Giriş Tarihi: 10.04.2019
17:25
Güncelleme Tarihi: 23.02.2020
12:55
"Gülün Adı" adlı dev romanıyla, bir anda dünyanın dört bir yanında ünlenen İtalyan yazar Umberto Eco, aynı zamanda çok yönlü bir bilim adamıdır. Umberto Eco İtalya'da, Bologna Üniversitesinde öğretim üyesi, semiolog, tarihçi; filozof, estetikçi, Orta Çağ uzmanıdır. Umberto Eco'nun bu ilk romanı, 1980'de İtalya'da yayımlanışından bu yana sayısız basımı yapıldı ve dünyanın pek çok diline çevrildi.
Dünyada olağanüstü bir ilgi uyandıran bu romanın yankıları hala sürüyor. Bu romanın başarısında kuşkusuz, yazarın Orta Çağ konusunda derin ve dolaysız bilgisinin büyük payı vardır. Tam anlamıyla ve her bakımdan Orta Çağ dünyasını yansıtmakla birlikte "Gülün Adı", kesinlikle en iyi çağdaş romanlardan biridir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Faydasız Randevu - İsmet Özel
Kitabın yeni önsözü şu paragraf ile bitiyor; Faydasız Randevu'nun Türkiye'ye çorbada tuz misali bir faydası dokunması benim için hayatî bir önem taşımasaydı ne bu kitabı, ne de herhangi başka bir şeyi yazardım. Uyduruk ifade ve ibareler içinde boğulmuş insancıkların "çağına tanıklık etmek" faaliyetine yüksek bir değer atfettiğine "tanık oldum". Onların her birini birer insancık görmem hepsinin işin doğrusuna yanaşmaktan imtina etmesi, doğrudan ölümden korkar gibi korkmalarıdır. İşin doğrusu Allah'ın birliğine şehadetle onun yolunda şahadetin birbirinden ayrılmayacağıdır. Ömrümün sona ermesine çok zaman kalmadı. Çocukluğumdan beri her vesileyle koşa koşa ve büyük bir hevesle kavil mahalline varıyorum. Şimdiye kadar orada kimseyle karşılaşamadım. Randevu gerçek; ama faydasız.
Satın almak ve kitabı incelemek için tıklayınız...
Doğu'nun Limanları - Amin Maalouf
Amin Maalouf, bu eserinde Osmanlı İmparatorluğu'nu, etnik çatışma ve çözülmeyi, Avrupa'yla Doğu'nun, dillerin ve dinlerin tanışma noktası Doğu Limanları'nı anlatıyor. İnce dokunmuş bir tarih örtüsüne işlenmiş kentler ve yaşamları bu satırlarda sizi bekliyor. Doğu'nun Limanları bu yüzyılın başını ve bir insanın trajik öyküsünün içinden anlatıyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
İngiliz yazar George Orwell'in 1949 yılında yayımlanan ve kısa sürede kült mertebesine erişmiş eseri 1984, 1949 yılında yayımlandı. Distopya türünde bir roman olan 1984, "Büyük Birader", "Düşünce Polisi", "101 Numaralı Oda", "2+2=5" gibi çeşitli terminolojileri ve kavramları günümüz lügatına dahil etti.
Romanın adı "Avrupa'daki Son Adam" ismiyle yayımlanmak istenmiştir fakat Orwell'ın yayıncısı başarılı bir pazarlama stratejisiyle kitabın adını ''Bin Dokuz Yüz Seksen Dört'' olarak değiştirdi.
Eser, her ne kadar Aldous Huxley'nin ''Cesur Yeni Dünya'' adlı eseri ile birlikte distopik roman alanında en iyi bilinen kitaplar olsa da distopya türünün yaratıcısı Rus yazar Yevgeni Zamyatin'dir ve yazarın kitabı "Biz"; 1984'ün, Cesur Yeni Dünya'nın ve Ursula K. Le Guin'in Mülksüzler adlı eserinin ilham kaynağıdır.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Zaman Makinesi - H. G. Wells
Wells'in ilk olarak okul gazetesinde yayınladığı bir öyküden hareketle kaleme aldığı kısa romanı Zaman Makinesi, 1895'ten beri bilim kurgunun önde gelen eserlerinden biri oldu. Hem geleceği hayal etmek hem de bilim insanının karakterini göstermek adına derin saptamalarda bulunan, politik göndermelerle yüklüdür.
Wells'in Zaman Makinesi'ni yazarken, "yaratıcılık düzeyinde de olsa, kendi ölümünün ötesine geçmeyi" öğrendiğini iddia ediyor. Zamana karşı bir makinenin, ölümlülüğe karşı bir yaşamın hikâyesidir. Wells'in en büyük üç romanından biri olan Zaman Makinesi'ni okurken, hepimiz bir Zaman Yolcusu'yuz!
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…