Arama

Filistin Direniş Edebiyatı

Filistin, Orta Doğu'da insanlığın kanayan yarası… 1948 yılından beri İsrail'in işgaline maruz kalan bölge, dünyaya direniş dersi veriyor. Yaşadıkları tüm acı hadiselere kağıt ve kalemleriyle karşılık veren, bunu zalime atılmış bir kurşun olarak gören usta yazarlar, Filistin Direniş Edebiyatı'nı oluşturdular. Dünya üzerinde daha önce eşine rastlanmayan bu hareket, siyonist zihne ve yandaşlarına karşı bir duruş ve İslami bir tavırdır. İşte, Naci el-Ali, Mahmud Derviş, Fedva Tukan, Gassan Kanafani ve Semih el-Kasım gibi önemli isimlerin öncülük yaptığı Filistin Direniş Edebiyatı…

  • 7
  • 12
GİZLİ MATBAALARDA ESERLER BASILDI
GİZLİ MATBAALARDA ESERLER BASILDI

İngilizlerin desteğini alıp Filistin topraklarında devlet kuran Yahudiler, bölgede yaşayan halka karşı devamlı bir baskı uygulamış fakat Filistinliler haklı oldukları davalarını savunmaya devam etmişlerdir.

Filistinliler, işgallere ve zorunlu sürgünler karşısında bile kendi topraklarında kalmayı tercih etmişlerdir. Yazarlar ise edebi anlamda ciddi bir mücadeleye girişmiş, siyonistlerin maruz bıraktığı sansüre ve engellemelere karşın "direniş eserlerini" kurdukları gizli matbaalarda basmışlardır.

Gazze'nin hayata açılan kapıları

  • 8
  • 12
DİRENİŞ ESERLERİNDE İŞLENEN KONULAR
DİRENİŞ ESERLERİNDE İŞLENEN KONULAR

Filistin Direniş Edebiyatı'nın ana konuları tarih ve vatan olmak üzere iki ana başlık üzerine kurulmuştur. Özellikle 1948'ten sonra kaleme alınan Filistin eserlerinde: Nekbe'nin izleri, sistematik işgal hareketleri, kültürel ambargoya yer verilmiştir.

◾ Burada şairler yalnız şiir yazmamış, yazarlar da yalnızca romanlar, makaleler, hikayeler kaleme almamıştır. Yazar ve şair vasıfta olan bütün direnişler her alanda eserler kaleme almıştır.

◾ Bilhassa şiirlerde; işgalcilerin zulümleri, Filistin topraklarındaki ajanlar gibi konulara, kısacası Filistinlilerin bir gün de karşılaştığı zorluklar işlenmiştir.

  • 9
  • 12
DİRENİŞ EDEBİYATIN DİL VE ÜSLUBU
DİRENİŞ EDEBİYATIN DİL VE ÜSLUBU

Direniş Edebiyatı'nın kendine has bir üslubu vardır. Örneğin direnişçi şairler, şiirlerini kaleme alırken bir hatip misali doğrudan hitap üslubunu kullanmayı tercih etmişlerdir.

◾ Filistin Direniş Edebiyatçıları, eserlerinde hem serbest vezne hem de klasik aruz veznine yer verirler. Bu yapıtlar ayrıca şekil ve nazım bakımından Filistin şiirinin gelişmesinde büyük rol oynamıştır.

İsrail'in kuruluşunun arka planı

  • 10
  • 12
KUTSİ DİRENİŞİN TEMSİLCİLERİ
KUTSİ DİRENİŞİN TEMSİLCİLERİ

1948 sonrası Direniş Edebiyatı çokça gelişmiştir. Bu türün temsilcileri arasında; Gassan Kenefani,Semih el-Kasım, Mahmut Derviş, Tevfik Ziyad, Raşit Hüseyin, Ahmet Hüseyin, Emil Habibi, Mürid el-Berğusi, Radva Aşur, İshak Musa el-Hüseyni, İlyas Huri gibi isimler vardır.

Yazar ve şairler; kaleme aldıkları şiirleri, İsrail'e atılmış bir kurşun niyetiyle yazmışlardır. Halkın zihninde mukavemet bilincini canlı tutmak ise en büyük hedeflerindendir.

◾ Bu yazarların ana gayesi işgal sonrası Filistin'de yaşanan zulümleri, yerinden yurdundan edilmiş insanları ve bir gün vatan toprağına geri dönüş isteklerini kaleme alarak halkın zihninde, direniş bilincini canlı tutmaktır.

*Görsel: Semih El- Kasam

  • 11
  • 12

SEMİH EL - KASIM

◾ Filistinli bir şair olan Semih- El Kasım, 1939 yılında Zarkah'da dünyaya gelmiştir. Kasım, direniş bilinciyle hareket etmiş ve eserlerinde daha çok dünyanın farklı bölgelerine dağılmış "Filistinlileri ana konu" olarak işlemiştir.

◾ Filistin direnişin sesi olmuş ve bunun için kendi deyimiyle "her şeye değer olan vatanında bir mezar için mücadele" etmek adına yaşamıştır.

MAHMUT DERVİŞ

1941'de Filistin'in El-Birwa köyünde dünyaya gelmiştir. Yaşamı boyunca kaleme aldığı şiirleriyle halkına umut aşılamıştır. Kelimeleriyle adeta vatanını düşmanlardan müdafaa eden Derviş, 2008 yılında Amerika'da hayata veda etmiştir.

Uluslararası hukuk bağlamında Gazze'de yaşananlar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN