Gezi edebiyatı nedir? İlk seyahat kitapları ne zaman yazıldı?
Hiç bilmediğiniz bir yeri keşfetme heyecanınıza bir de o yerler hakkındaki bilgilerinizi eklediğinizde daha keyifli rotalara yol almanız mümkün. Sizler için 8 soruda gezi yazısı ya da diğer adıyla seyahatname nedir, örnekleri nelerdir, kısaca derledik.
Giriş Tarihi: 21.05.2019
08:54
Güncelleme Tarihi: 21.05.2019
09:20
Ahmet Mithat Efendi'nin Avrupa'da Bir Cevelan adlı kitabı gerçek bir gezi yazısı niteliği taşır. Yazar bu eserinde İstanbul'dan Stockholm'e kadar yaptığı tren yolculuğuna ve dönüşünde uğradığı birçok Avrupa kentlerine ilişkin gözlem ve izlenimlerini anlatır. Ali Bey'in Seyahat Jurnali adlı kitabı da bu yüzyılın önemli gezi eserleri arasında sayılır.
Cenap Şehabettin'in Hicaz yolculuğunu anlatan Hac Yolunda Suriye ve Irak'tan söz eden Afak-ı Irak ve bir Avrupa gezisinde gördüklerini yansıtan Avrupa Mektupları adlı eserlerini Türkçe gezi türünün başarılı örnekleri arasında gösterebiliriz.
GEZİ EDEBİYATI ÖRNEKLERİNDEN ÖNERİLER
Ahmet Haşim
Frankfurt Seyahatnamesi; Ahmet Haşim'in böbrek rahatsızlığı nedeniyle, tedavi amacıyla yaptığı Frankfurt yolculuğu ile ilgili notları içerir.Bize Göre ise Ahmet Haşim'in İkdam gazetesinde yayımladığı yazılardan seçtiklerini ve ikinci Paris yolculuğu izlenimlerini bir araya getirmiştir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
Evliya Çelebi
Gezmenin ve farklı kültürel çevreler görmenin ne kadar özel bir anlam taşıdığını Evliya Çelebi'yi okuduktan sonra anlıyor insan. Bakmak ile görmek arasındaki o ince ayırımın varlığı da ancak Seyahatname ile fark edilebiliyor. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi, yaşadığı döneme ait menkıbelerin, tarihi efsanelerin ve mizahi öykülerin bir araya getirildiği çok önemli bir eser olarak kabul edilmektedir. Evliya; çok yönlü, renkli bir kişiliğe sahiptir kuşkusuz. Bu yüzden; kimine göre şakacı, kimine göre tarihçi, kimine göre yerbilimci, kimine göre ise bir hayalperesttir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.