Arama

Halil İnalcık’ın okumanız gereken 10 kitabı

Dünyada ilim alemine yön veren "Tarihçilerin Kutbu" Halil İnalcık, bir ilim hazinesiydi. Tarih biliminin birçok alt dalıyla ilgilendi. Hocalığı ve eserleriyle birçok tarihçi ve akademisyeni de etkiledi. Koca ömrüne 25'ten fazla kitap, 300'ü aşkın makale sığdırdı. Tarih sever okurlarımız için Halil İnalcık'ın okumanız gereken 10 kitabını derledik.

Devlet-i Aliyye - Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar I

🔸 Eser, Osmanlı Devleti'nin beylikten Orta-Doğu ve Balkanlar'ı hükmü altına alan güçlü ve köklü bir imparatorluk haline gelişine odaklanıyor.

🔸 Halil İnalcık, Osmanlı Klasik Dönemi'ni sadece siyasi tarih olarak ele almıyor. Toplumsal, ekonomik altyapısı ve şehirleşme konularında da tespitlerde bulunuyor. Tarihsel sorunları açıklamada geçmişten gelen geleneksel zihniyet ve kurumlar çerçevesinin tespitine girişiyor.

Kitabı D&R üzerinden satın almak ve incelemek için tıklayınız

Osmanlı Tarihinde Efsaneler ve Gerçekler

🔸 Osmanlı tarihi kaynaklarında birçok efsaneye rastlarız. Bu bağlamda 18 konu hakkında özel bir dosya hazırlayan Halil İnalcık, Osmanlı Tarihinde Efsaneler ve Gerçekler eserini hazırlar.

🔸 Kitap, İzmir'i fethedip Bizans'a korku salan Türk komutanı Çaka Bey, son araştırmalar eşliğinde Ertuğrul Gazi'nin gerçek hikâyesi gibi kuruluş döneminin en önemli sayfalarıyla başlıyor. Kitabın devamında ise Çelebi Mehmed'in hayatı, İstanbul Kuşatması'ndaki kritik üç gün, İstanbul'un fethi gibi önemli konular ele alınıyor.

🔸 Eser araştırmaları destekleyen fotoğraflarla anlatısını destekliyor. Kitap sayesinde, tarih bilincinizi arttırabilir ve gerçek olarak bildiğiniz olayların sadece efsane olduğunu öğrenebilirsiniz.

Kitabı D&R üzerinden satın almak ve incelemek için tıklayınız

Osmanistik Bilimi'ne Katkılar - Seçme Eserleri 16 Kitap Açıklaması

🔸 Her çalışmasında tarih yazıcılığının önemi üzerinde duran Halil İnalcık, Osmanistik Bilimi'ne Katkılar'da, "Osmanlı kaynaklarının bilimsel yöntemlerle tespitinde ve kullanılmasında metin tenkidi metotlarıyla çalışılmasını ve bu metotların üniversitelerimizde ayrı bir öğretim birimi olarak yerleşmesi gereğinin üzerinde duruyor."

🔸 Usta tarihçi, eserin ikinci bölümünde Ahmedî'nin yaşamı ve eserlerini anlatıyor. Şair Ahmedî'nin Gazâvâtnâme ve Ahvâl-i Sultân Mehemmed vakâyinâmelerinin "Theodor Menzel'e ait tıpkıbasım nüshası ile F.R. Unat-M.A. Köymen edisyonunun text-kritik yayını ve Menzel nüshasının Ahmedî'ye ait tarihleri içeren kısımlarının tıpkıbasımları" bu eserde okuyucuyla buluşuyor.

Kitabı D&R üzerinden satın almak ve incelemek için tıklayınız

Şair ve Patron

🔸 Küçük ama edebiyat için oldukça önemli olan kitapta İnalcık, Osmanlı Divan şairlerini ve şiirlerini sosyolojik bir yaklaşımla irdeler. Patronajın edebiyat üzerindeki belirleyici etkisini analiz eder.

🔸 İnalcık, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki sanat ve iktidar ilişkisini Max Weber'in "patrimonyal devlet yapısı" tanımlamasından yola çıkarak inceler. Bu yapıya sahip toplumlarda bilim adamı ve sanatçının üretimini "mutlak egemen bir hükümdar"ın belirlediği vurgusunu şu sözlerle yapar:

"Genelde, bilim adamı ve sanatçı, belli bir toplumda egemen sosyal ilişkiler ve belli bir kültür çerçevesinde sanatını ifade eder. Osmanlı toplumu gibi patrimonyal türde bir toplumda, başka deyimle, sosyal onur, statü ve mertebelerin mutlak egemen bir hükümdar tarafından belirlendiği bir toplumda bu gerçek daha da belirgindir."

Kitabı D&R üzerinden satın almak ve incelemek için tıklayınız

  • 10
  • 10

Osmanlı'da Devlet Hukuk ve Adalet

🔸 Altı asır boyunca hüküm süren Osmanlı iktidarlığında kanun ve ahlak dengesi oldukça önemli bir yere sahipti.
🔸 Bu kitapta Halil İnalcık, devlet anlayışı, kanun uygulamaları ve adalet yöntemleri üzerine araştırmalarını bir araya getiriyor. Eserle okuyucular, Osmanlı'nın çok uluslu yapısını, altı asır boyunca nasıl bir arada tuttuğunun bilgisine en doğru şekilde ulaşıyor.

Kitabı D&R üzerinden satın almak ve incelemek için tıklayınız

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN