Her şey ne anlama geliyor? Felsefe için kitap önerileri
Bir kavram olarak düşünmek, insanın gerçekliği anlama ve anlamlandırma yolculuğundaki en önemli süreçtir. Düşünsel kabiliyetin derinlemesine kullanılması aynı zamanda felsefenin temel amaçları arasındadır. Çünkü felsefi soruları ortaya çıkarmak ve çözümlemek için düşünsel kabiliyete ihtiyaç duyulur. Felsefeye yeni başlayanlar ve felsefenin temel problemlerini kronolojik bir bakış açısıyla öğrenmek isteyenler için, felsefeye giriş kapsamında okunması gereken kitapları listeledik.
Giriş Tarihi: 13.08.2023
15:41
Güncelleme Tarihi: 13.08.2023
17:15
Felsefenin Kısa Tarihi -Nigel Warburton
🔶 Nigel Warburton, Felsefenin Kısa Tarihi kitabında felsefenin kökenlerinden günümüze uzanan tarihini gözler önüne seriyor. Büyük filozofların düşüncelerini ve felsefi dönemlerini kapsamlı ve akıcı bir anlatımla işler.
🔶 İnsanların birey ve toplumsal anlamda yaşama biçimlerini, benliğin doğas ı ve görünüşlerini, Sokrates döneminden günümüze kadar ana hatlarıyla ele alır.
Düşünce dünyanıza ışık tutacak 70 kitap
Felsefeye Giriş - Nigel Warburton
🔶 Felsefenin temel sorularını ve düşünce biçimlerini açıklamak için tasarlanmış gerçek bir başucu eseridir. Nigel Warburton, okuyuculara felsefenin ana konularını anlatırken, açıklayıcı metin ve zengin örnekleri sayesinde felsefeye giriş için en uygun ilk kitaplardandır.
🔶 "Doğru ile yanlışı nasıl ayırt ederiz?" "Her şeyin bir nedeni var mı?" "Özgürlük nedir?" "Bizim dışımızda gerçek bir dünya var mı?" gibi felsefe tarihinin en çok cevap aranmış sorularına yanıt bulmak ya da anlamak üzerine gerçek bir yol gösterici eserdir.
Büyük Felsefe Sözlüğü - Ahmet Cevizci
🔶 Ahmet Cevizci'nin büyük bir emekle hazırladığı "Büyük Felsefe Sözlüğü " felsefi terimlerin ve kavramların ayrıntılı açıklamalarını içeriyor. Yalnızca akademisyenlerin ya da felsefecilerin yararlanabileceği bir eser olmaktan ziyade, bu alana ilgi duyan herkesin başucundan ayırmaması gereken gerçek bir hazinedir.
🔶 Felsefenin tarihsel geçmişine katkı sağlamış tüm filozoflar , akım ve ideolojinin yanı sıra ilk ve Orta Çağ felsefesi nden modern düşünceye, İslam felsefesi ve Stoacılıktan Frankfurt Okulu'na, fenomenolojiden hermeneutiğe kadar oldukça geniş bir çerçevede zengin bir kaynaktır.
Düşünce tarihine yön veren müslüman filozoflar
Felsefenin Öyküsü- William Durant
🔶William Durant, "Felsefenin Öyküsü" kitabında, felsefenin gelişimini ve tarihini anlatarak okuyucuları antik Yunan' dan modern dünyaya uzanan bir yolculuğa çıkarır. Platon 'dan itibaren, Aristo , Spinoza , Schopenhauer, Kant , Nietzsche ve Bergson gibi pek çok filozofu yaşamsal öyküleriyle ele alır.
🔶 Büyük filozofların yaşamlarını ve düşüncelerini, felsefi düşüncenin evrimini anlamak adına başvurabilecek bir duraktır.
Varlık ve Zaman- Martin Heidegger
🔶"Varlık ve Zaman" kitabı Heidegger felsefesinin ana fikirlerini açımladığı en önemli eseri olup varoluşun ve zamanın doğasını üzerine hesaplaşmalarını ele alır.
🔶 Heidegger, ontoloji ve fenomenoloji alanlarında önemli katkılarda bulunmuş bir filozoftur. Platon ve Aristo dönemden sonra sorulmaktan vazgeçildiğine inandığı "varlık" sorusu üzerine eğilmiştir.
🔶 Bu kitapta, insan varoluşunu ifade etmek için kullandığı "Dasein " kavramı hem onun hem de modern felsefe tarihinin cevap aradığı bir kavramdır.
Ünlü filozoflarının hayatlarına dair ilginç bilgiler