Arama

Hilmi Ziya Ülken'den 20 alıntı

Sosyoloji, sokakta karşılaşan farklı bireyler arasındaki ilişkilerden, küresel sosyal işleyişlere kadar geniş bir alana yayılan bilim dalıdır. Ülkemizde bu bilim dalının ikinci defa kurulmasını sağlayan isim ise Hilmi Ziya Ülken'di. Ömrünün altmış senesini bilime, felsefeye ve tefekküre adayan Ülken, birçok eser kaleme aldı. "Değer, söylenen sözde değil söyleten kuvvettedir." diyen düşünce dünyamızın önemli ismi Hilmi Ziya Ülken'den alıntıları sizler için derledik.

  • 21
  • 21
Hilmi Ziya Ülken kimdir?
Hilmi Ziya Ülken kimdir?

Sosyolojinin ikinci kez kurulmasını sağlayan Hilmi Ziya Ülken, İstanbul Sultanisi'ni ve Mekteb-i Mülkiye'yi bitirdi. Aynı yıl Darülfünun-ı Osmani Edebiyat Fakültesi Beşeri Coğrafya Kürsüsü'ne asistan oldu. Aynı fakültede felsefe tarihi ve sosyoloji öğrenimi gördü. 1933'e değin sosyoloji, felsefe, tarih ve coğrafya öğretmenliği yaptı. Umumi İçtimaiyat, Türk Tefekkürü Tarihi adlı kitapları yayımlandıktan sonra uzmanlık eğitimi için Almanya'ya gitti. Türkiye'ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Türk Tefekkür Tarihi Kürsüsü'ne doçent olarak atandı. 1944 yılında profesör, 1957 yılında ordinaryüs profesör oldu. 1973'te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden emekli oldu.

İlmî faaliyetlerinin yanı sıra edebiyat, resim ve hat çalışmaları da yapan Hilmi Ziya Ülken Fransızca, İngilizce, Almanca ve Arapça biliyordu. 1923-1924 yıllarında bir grup arkadaşıyla birlikte Mihrab ve Anadolu Mecmuası'nı çıkarmış; Dergâh, Türk Yurdu, Ülkü, Hareket, İstanbul, Kültür Haftası, Millî Mecmua, Şarkiyat Mecmuası, Türk Düşüncesi, Türk Folklor Araştırmaları, Türkiyat Mecmuası ve imtiyaz sahibi olduğu Galatasaray dergisiyle Mülkiye dergisinde yazılar yazmıştır

Türk düşünce tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla sosyal bilimlere önemli katkılar sağlamış olan Ülken 5 Haziran 1974'te İstanbul'da vefat etti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN