Arama

Hızlı okuma teknikleri nelerdir? Okuma hızı nasıl artar?

Hayatımıza her gün bir milyondan fazla sözcük dahil oluyor. Dergiler, gazeteler, afişler bir de zaman bulabilirsek okumak istediğimiz kitaplar… Bu kadar okunacak metin varken kısıtlı zaman diliminde olmamız bizi ya okumaktan soğutuyor ya da ertelediklerimiz altında ezilmemize sebebiyet veriyor. Peki, bu vakit darlığında hızlı ve anlaşılabilir şekilde okuma yapmak mümkün müdür? Hızlı okuma teknikleri nelerdir? Okuma hızı nasıl artar? Nasıl hızlı okunulur? İşte kolay yöntemlerle hızlı okuma teknikleri...

  • 11
  • 25
"SORU SOR"
SORU SOR

📌Genel kurguyu zihninizde oluşturduktan sonra, sıra İSOAT'ın (S) si olan SOR bölümüne geliyor. Soru sormak; kitabın özetini çıkararak kitapla alakalı soru oluşturmak değildir. İzleme sonucu aklınıza gelen bütün soruları zihninizde sıralayabilirsiniz. Soruları oluştururken de bir taraftan, oluşturduğunuz soruların cevabını aklınızdan düşününüz ve tahminlerde bulunmaya çalışınız. Bunu yapmak için; "5N 1K" kuralı oldukça işinize yarayacaktır.

  • 12
  • 25

📍NE? Sorusu Konuyu verir.
📍NEDEN? NİÇİN? Soruları amacı verir.
📍NASIL? Sorusu yöntemi belirler.
📍NEREDE? Mekân ve yer kavramlarını belirler.
📍NE ZAMAN? Süreç kavramlarını
📍KİM? Sorusu da ilgili ve sorumlu kişileri belirler. Soru sormak okuyacağınız metne odaklanmanızı ve isteğinizi bir hayli arttıracaktır.

İzleme ve soru sürecinden sonra zihninizde yeni bağlantı yolları çoktan oluşmuştur, beyniniz artık gelecek detay bilgileri zihninizin hangi bölümlerine kaydedeceğini tespit etmiştir.

  • 13
  • 25
OKU
OKU

📌İzleme ve soru sorma bölümlerinden sonra kitabı okumaya başladığınızda kitap daha ilk sayfadan itibaren size çok anlamlı gelmeye başlayacaktır. Okumaya başladığınızda daha odaklı, daha fazla detaya inerek ve daha iyi anlayarak okuduğunuzu hissedeceksiniz. Okurken kelimelere değil, fikirlere odaklanmalısınız. Bu okuma hızınızı ve anlama oranınızı arttıracaktır.

Köksüzlüğü kabul etmeyen bir modernleşmeci Ahmet Cevdet Paşa

  • 14
  • 25
ANLAT
ANLAT

📌Anlatmak en iyi öğrenme yöntemidir. Anlatmaya başladığınız zaman, beyniniz pasif konumdan aktif konuma geçer ve öğrenme sürecine beynin birçok bölümü aktif olarak katılır. Böylece bilgilerinizi yaşantınızla ilişkilendirip anılaştırmış olursunuz. Beyin anılaştırma işlemini yaparken, seslerden, fotoğraflardan ve duygulardan yararlanır. Anılaştırılmış bilgiler kalıcı hafızaya kaydedilir ve kolay unutulmaz. Anlatırken metinde yazan cümlelerin aynısını değil, bilgileri kendi cümlelerinize çevirerek anlatırsanız, daha etkili bir öğrenme gerçekleştirmiş olursunuz, çünkü kişiler kendi cümleleriyle öğrenir.

Felsefe ile ilgilenenlerin bilmesi gereken 20 terim

  • 15
  • 25
TEKRAR
TEKRAR

📌Öğrendiğiniz bilgileri tekrar etmezseniz, çok büyük bir kısmını bir hafta içinde unutur ve hatırlamakta zorlanırsınız. Bunun önüne geçmek için günlük, haftalık aylık tekrarlar yapmalısınız. Öğrenme işlemini uykudan önce yapıp, tekrarı da sabah uykudan sonraki ilk saatler yapmalısınız.

📌Çünkü uykundan önce beyninizi neyle meşgul ederseniz, beyniniz uyku esnasında o bilgilerle meşgul olmaktadır. Uyku süresince öğrenme devam etmekte, bilgiler analiz, sentez edilerek anlamlandırılmaktadır. Bir gün önce zor yaptığınız bir şey bir gün sonra sizin için çok daha kolay olacaktır. Sabahın ilk saatleri, zihninizin en aktif olduğu zamanlardır. Bu saatlerde yapacağınız tekrarlar oldukça etkili olmaktadır.

Ünlü yazarların Türkçeye tercüme ettikleri 10 kitap 📕

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN