Arama

Hızlı okuma teknikleri nelerdir? Okuma hızı nasıl artar?

Hayatımıza her gün bir milyondan fazla sözcük dahil oluyor. Dergiler, gazeteler, afişler bir de zaman bulabilirsek okumak istediğimiz kitaplar… Bu kadar okunacak metin varken kısıtlı zaman diliminde olmamız bizi ya okumaktan soğutuyor ya da ertelediklerimiz altında ezilmemize sebebiyet veriyor. Peki, bu vakit darlığında hızlı ve anlaşılabilir şekilde okuma yapmak mümkün müdür? Hızlı okuma teknikleri nelerdir? Okuma hızı nasıl artar? Nasıl hızlı okunulur? İşte kolay yöntemlerle hızlı okuma teknikleri...

  • 16
  • 25

📌Beş dakika sonra kalem sürme hızınızı, bir kat daha arttırarak normal okuma hızınızın 3 katına çıkartınız ve tekrar kalemin hızına yetişmeye çalışınız. Bu şekilde en az 10 dakika sürmeye devam ediniz. Normal okuma hızınızın 3 katı hızlı sürdüğünüz için, okuduğunuz satırdaki her kelimeliye ses vermeye yetişemeyeceksiniz.

📍Bu egzersizi düzenli bir şekilde 3 hafta süresince her gün en az 15 dakika yaparsanız zamanla zihniniz sesten bağımsız foto grafik okuma alışkanlığı kazandığını göreceksiniz. Yani kelimeleri, zihninizde seslendirmeden fotoğraf olarak tanıma anlamlandırma sürecine büyük oranda geçmiş olacaksınız. %40 oranında bile sesten bağımsız okumaya başlamanız, anlayarak okuma hızınızı 4 katına kadar arttırmak demek.

  • 17
  • 25
KELİME DAĞARCIĞINIZI GENİŞLETMELİSİNİZ
KELİME DAĞARCIĞINIZI GENİŞLETMELİSİNİZ

📌Etkin ve hızlı bir okuyucu olabilmek için dil bilgisine hakim olmanız gerekir. Dil bilgisi ve kelime dağarcığı yetersizliği, okuma geçmişi zayıf olan kişilerde görülür. Kelimeleri rahat ve hızlı tanıyabilmek için, kelimelerin önceden zihninizde sembol karşılığının oluşturulması gerekir. Bu da kelimeleri ve cümle yapılarını görme sıklığınızla alakalıdır. Bir kelimeyi ne kadar çok görürseniz onu sonraki okumalarınızda tanımanız da bir o kadar kolay olur.

📍Okumaya yeni geçmiş çocuklar veya az okuyan kişilerin, kelimeleri ve cümle yapılarını tanımaları zorlaşır. Bu da okuma hızını büyük oranda düşürür. Günlük, düzenli kitap ve mecmua okuyarak kelime haznenizi oldukça geliştirebilirsiniz fakat bu biraz zaman alan bir süreçtir. Daha pratik yöntem olarak, Türkçe bir sözlük içindeki kelimeleri tekrar tekrar okuyabilirsiniz.

  • 18
  • 25
ZİHNİN İÇİNDEKİ SESLER OKUMAYI YAVAŞLATIYOR
ZİHNİN İÇİNDEKİ SESLER OKUMAYI YAVAŞLATIYOR

📌Okuma işlevini gerçekleştirirken, zihninizden kendi sesinizi duyar ve duyduğunuz bu sesi dinleyerek okuduğunuz metni anlamaya çalışırsınız. Bu sesin hızı genelde sizin konuşma hızınızla doğru orantılıdır. Okuma hızınızı artırdığınızda, konuşma hızınızın önüne geçersiniz ve her sözcüğe seslendirme işlevini gerçekleştiremezsiniz. Anlama oranınız düştüğü için de yavaşlayarak konuşma hızınıza geri dönersiniz.

Seyyid Kutub'un Ruhun Sevinci kitabından 20 alıntı

  • 19
  • 25
SAĞLIKLI GÖZLER ŞART
SAĞLIKLI GÖZLER ŞART

📌Etkin okuma işlevinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için, hızlı ve çevik gözlere sahip olmanız gerekmektedir. Gözler okuma işlevini gerçekleştiren birincil organımızdır. Gözümüzü hareket ettirmenizi sağlayan 6 adet göz kasınız bulunmaktadır. Bunlar bazen doğuştan, bazen de sonradan hantallaşmaya ve çevikliğini kaybetmeye başlar, dolayısıyla okuma işlevi sırasında satırlar ve kelimeler üzerinde göz kontrolünüz zayıf olur. Egzersizler yaparak göz kaslarınızı güçlendirebilir, göz işlevinin hızını artırabilir ve göz kontrolünüzü mükemmel bir seviyeye çıkartabilirsiniz.

Rıza Tevfik'in Abdülhamid ile ilgili büyük pişmanlığı

  • 20
  • 25
KELİMELERİ TEK TEK OKUMAK ANLAM VE ZAMAN KAYBI
KELİMELERİ TEK TEK OKUMAK ANLAM VE ZAMAN KAYBI

📌Kelimeleri tek tek okumak, ön belleğinizi çabucak doldurduğu için anlamanızı da zorlaştırır. Ayrıca satırlar üzerinde gözünüzün çok fazla duraksamasına sebep olduğu için okuma hızı da yavaşlar.

📍Bilgiler öncelikle duyularınız vasıtasıyla ön belleğinize gelir, burada tasnif edilerek kalıcı hafızanıza gönderilir. Ön bellek 7 birimden oluşur. Bu birimleri kelimelerle çabucak doldurduğunuzda, okuduğunuz cümleyi anlamlandırmanız zorlaşır. Kelimeleri tek tek değil de gruplar halinde görerek okumaya başladığınızda anlama oranınızın arttığını ve okuma hızınızın yükseldiğini göreceksiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN