Arama

Hızlı okuma teknikleri nelerdir? Okuma hızı nasıl artar?

Hayatımıza her gün bir milyondan fazla sözcük dahil oluyor. Dergiler, gazeteler, afişler bir de zaman bulabilirsek okumak istediğimiz kitaplar… Bu kadar okunacak metin varken kısıtlı zaman diliminde olmamız bizi ya okumaktan soğutuyor ya da ertelediklerimiz altında ezilmemize sebebiyet veriyor. Peki, bu vakit darlığında hızlı ve anlaşılabilir şekilde okuma yapmak mümkün müdür? Hızlı okuma teknikleri nelerdir? Okuma hızı nasıl artar? Nasıl hızlı okunulur? İşte kolay yöntemlerle hızlı okuma teknikleri...

  • 24
  • 25
METİNDE GERİ DÖNÜŞLER OLMAMALI
METİNDE GERİ DÖNÜŞLER OLMAMALI

📌Okurken kimi zaman anlayamadığınız için kimi zaman ise odaklanmanız dağılıp dikkatiniz başka yerlere kaydığı için geri dönerek tekrar okuma ihtiyacı hissedersiniz. Yavaş okuduğunuz için düşünce boşlukları oluşur, o sırada dikkatinizi başka bir uyaran çabuk çekebilir, sayfanın sonuna geldiğinizde kendinizi bambaşka dünyada bambaşka şeyleri hayal ediyorken bulabilirsiniz.

Beyninize veri akışı yavaş olduğu için, zihin bundan sıkılır ve kaçma davranışı gösterir. Yavaş okumak zihninizde tıpkı bir filmi yavaşlatılmış olarak izlemenin yarattığı hissi uyandırır. Bilgiler yavaş geldiği için sıkılırsınız, sıkıldığınız için zihniniz çok çabuk başka alanlara kayabilir. Okuduğumuz metinden uzaklaştığınız için de tekrar geri dönüp okuma ihtiyacı hissederiz.

  • 25
  • 25
DİKKAT VE HAFIZA EGZERSİZLERİ ŞART
DİKKAT VE HAFIZA EGZERSİZLERİ ŞART

📌Etkin ve hızlı bir okuyucu olabilmek için rahat odaklanan, algıda seçiciliği yüksek bir belleğe ihtiyacımız var. Görsel dikkati düşük olan kişilerin odaklanmada ve odaklanmasını sürdürmekte zorluk yaşadığı görülür. Dolayısıyla bu kişiler kelimelerin sonlarını yanlış okuyabilirler, kelime atlayabilirler, satır atlayabilirler, benzer harf ve kelimeleri karıştırabilirler.

Odaklanma ve algılama hızları yavaştır. Metne odaklanmak için çok fazla gayret sarf ederler, bu da okuma hızlarını bir hayli yavaşlatır. Bu kişiler yavaş okudukları için okudukları cümle ve metinde bütünlük kuramazlar, anlama oranları düşüktür ve çabuk sıkılırlar. Görsel dikkatinizi arttırmak için ve sağ – sol beyin koordinasyonunu güçlendirmelisiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN