Hüznün şairi Ahmet Muhip Dıranas
Ahmet Muhip Dıranas; gelenek yağmurunda ıslanmış, anlık heveslerden uzak, gözünü geleceğe dikmiş bir şiir anlayışına sahip, sarsıcı bir şairdir. Hayatı boyunca hüznü kalbinde taşıyan Dıranas; Olvido, Fahriye Abla ve Kar şiirleriyle edebiyatımıza damga vurduğu gibi oyunlarıyla tiyatromuzun büyümesine katkı sağlamıştır. Vefatının 44. yılında şairimiz Ahmet Muhip Dıranas'ı hayırla yad ediyoruz.
Giriş Tarihi: 21.06.2024
16:40
Güncelleme Tarihi: 21.06.2024
16:49
◾ Dıranas'ın çocukluk yıllarının yazları Sinop'taki köylerinde çobanlık yaptı. Şiirlerinde görülen tabiat sevgisinin kaynağı bu yıllar ve doğa ile olan barışıklığıydı.
◾ 1922 yılında ailesiyle Ankara'ya yerleşen Ahmet Muhip, halk arasında "taş mektep" olarak bilinen Ankara Erkek Lisesi 'nde okudu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe'ye bir müddet devam etti.
🔲
"Bakıp imreniyorum akınına Şehrin üstünden uçan bulutların. Gidiyor, gidiyorlar yakınına Rüyamızı kuşatan hudutların."
Ahmet Muhip Dıranas
◾ Okuldan sonra Ankara'ya dönen Dıranas, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi 'nde, halkevlerinde, Çocuk Esirgeme Kurumu , Devlet Tiyatroları ve Anadolu Ajansı'nda muhtelif görevler aldı.
◾ Tüm işinin yanında iyi bir okuyucu olma vasfını kaybetmeyen Dıranas , sürekli bir üretim içinde olarak şiire odaklandı. Bu çabası onu döneminin parmakla gösterilen şairlerinden biri yaptı.
🔲
"Tozlu yollarından geçtiğim uzak İklimler şarkılar getirdim sana."
Ahmet Muhip Dıranas
◾ Lise yıllarından itibaren şiir ile hemhal olan Ahmet Muhip , gençlik yıllarında "derviş " müstearını kullanmıştı. Ama bu müstearı bir dergide kullanmadığı için edebiyat tarihine geçemedi.
◾ 1926'da Milli Mecmua 'da "Bir Kadına" başlıklı bir şiiri yayınlanan Ahmet Muhip'in imzası ise "Muhip Atalay" şeklinde olmuştu. 2 sene sonra Servet-i Fünun Dergisi'nde "Ankara Lisesinden Muhip Atalay" ismiyle şiirleri yayınlanmıştı.