İkinci Yeni'nin şiirimize getirdiği yenilikler
Yeni bir şiirsel söylemin doğmasına öncülük eden İkinci Yeni hareketi, yakın dönem edebiyatımızın en modernist atılımıydı. Doğduğu andan itibaren birtakım tartışmalara konu olan bu hareket, şiirimizde yaptığı radikal yeniliklerle çok ses getirdi. Peki, başta Sezai Karakoç olmak üzere İkinci Yeni şairlerinin edebiyatımızda yaptığı yenilikler neydi?
Giriş Tarihi: 21.06.2020
15:34
Güncelleme Tarihi: 21.06.2020
16:50
İkinci Yeni şairleri, bir akım veya topluluk kurma gayesi gütmeden yenileşmenin habersizce kendiliğinden ortaya çıktığını belirtir. Cemal Süreya Güvercin Curnatası'nda bu durumu şöyle anlatır:
"2. Yeni bir akım olarak doğmadı. Bir programı ortak bir bildirisi olmadı. Şairlerin çoğu birbirini tanımıyordu bile. Söz gelimi ben Edip Cansever'le 1956'da, Turgut Uyar'la, çok daha sonra tanıştım."
"1956'larda Cemal Süreya, Uyar, Cansever, Karakoç da örneklerini koydu. Kısaca herkes kendi örneğini habersiz koydu" diyen İlhan Berk de Cemal Süreya'nın görüşünü destekliyordu.
Cemal Süreya ve bilinmezliklerinde tanımladığı Sezai Karakoç
Sezai Karakoç, Edebiyat Yazıları 2 kitabında bu şiir tarzına "Yeni Gerçekçi Şiir" dediğinden bahseder. Orhan Veli ve arkadaşlarının akımına gerçekçi akım, bu akım ise yeni gerçekçi akımdır. Ünlü şair İkinci Yeni'yi "salt yaşama şiiri" olarak görür. Bu şiir:
"Dünyaya tekrar alışmaya çalışan, ölümden nasılsa kurtulmuş (yani yaşamaya taparcasına bağlı, hayatı tanrılaştırmış) insanın acılarını yavaş yavaş unutmaya çalışan, yaralarını sarmaya çalışan insanlığın şiiriydi bu."
İslami geleneğin en gür sesi; Sezai Karakoç
İKİNCİ YENİ'NİN ŞİİRİMİZE GETİRDİĞİ YENİLİKLER NEDİR?
Ve Sezai Karakoç'a göre bu yeni şiiri özetleyen mısra "Laleli'den dünyaya doğru giden bir tramvaydayız" dı. Çünkü bu şiirin ulaşacağı yer yaşamın ta kendisiydi.
Peki, edebiyatımızda yepyeni bir soluk olan İkinci Yeni'nin şiirimize getirdiği yenilikler neydi?
Sezai Karakoç'un İslam milleti
Şiir dili değişti: İkinci Yeni'nin en önemli yenilik sahası dil di. Alışılagelmiş dil geleneğini yıkma düşüncesi esastı. İkinci Yenicilerin yapmak istedikleri ilk yenilik, önceki şiire bakışı yıkmaktı. Şiiri dilini bambaşka bir boyuta yönelterek öncekilerden farklı bir gerçeklik yaratmaya çalıştılar. İkinci Yeni şairleri dili bir sorun haline getirdiler.
Şiir dilini kasıtlı olarak bozmanın amacı, alışılagelen "gerçeklik" anlayışını yıkmak ve bunun sınırlarını aşmaktı. Çünkü bu gerçeklik algısı sanatçıyı sınırlandıran bir durumdu.
Ruha dokunan şair Edip Cansever hakkında bilinmeyenler
SES OLAYLARINDA SAPMALAR GÖRÜLDÜ
İkinci Yeni şiirinde değişik çağrışımlar uyandırmak maksadıyla bölgesel söyleyişler (ağız) yansıtılmaya çalışıldı.
"Diyorum, bir şeye karşı komaktır günümüzde aşk." Edip Cansever
"Ben koşarım aşağlara, koşarım." Turgut Uyat
Bu örneklerden görüldüğü üzere şairler, dizelerin ses düşmeleri gibi sapmalara yer verdi. Konuşma diline yakın, bölgesel ağızlar şiirin etki alanına girdi.