Arama

İkinci Yeni'nin şiirimize getirdiği yenilikler

Yeni bir şiirsel söylemin doğmasına öncülük eden İkinci Yeni hareketi, yakın dönem edebiyatımızın en modernist atılımıydı. Doğduğu andan itibaren birtakım tartışmalara konu olan bu hareket, şiirimizde yaptığı radikal yeniliklerle çok ses getirdi. Peki, başta Sezai Karakoç olmak üzere İkinci Yeni şairlerinin edebiyatımızda yaptığı yenilikler neydi?

  • 6
  • 12
ŞİİR DİLİ DEĞİŞTİ
ŞİİR DİLİ DEĞİŞTİ

Şiir dili değişti: İkinci Yeni'nin en önemli yenilik sahası dildi. Alışılagelmiş dil geleneğini yıkma düşüncesi esastı. İkinci Yenicilerin yapmak istedikleri ilk yenilik, önceki şiire bakışı yıkmaktı. Şiiri dilini bambaşka bir boyuta yönelterek öncekilerden farklı bir gerçeklik yaratmaya çalıştılar. İkinci Yeni şairleri dili bir sorun haline getirdiler.

Şiir dilini kasıtlı olarak bozmanın amacı, alışılagelen "gerçeklik" anlayışını yıkmak ve bunun sınırlarını aşmaktı. Çünkü bu gerçeklik algısı sanatçıyı sınırlandıran bir durumdu.

Ruha dokunan şair Edip Cansever hakkında bilinmeyenler

  • 7
  • 12
SES OLAYLARINDA SAPMALAR GÖRÜLDÜ
SES OLAYLARINDA SAPMALAR GÖRÜLDÜ

İkinci Yeni şiirinde değişik çağrışımlar uyandırmak maksadıyla bölgesel söyleyişler (ağız) yansıtılmaya çalışıldı.

"Diyorum, bir şeye karşı komaktır günümüzde aşk." Edip Cansever

"Ben koşarım aşağlara, koşarım." Turgut Uyat

Bu örneklerden görüldüğü üzere şairler, dizelerin ses düşmeleri gibi sapmalara yer verdi. Konuşma diline yakın, bölgesel ağızlar şiirin etki alanına girdi.

  • 8
  • 12
YAZIM KURALLARINI AŞMAYA ÇALIŞTILAR
YAZIM KURALLARINI AŞMAYA ÇALIŞTILAR

İkinci Yeniciler yazım kurallarını bozdular. Bazen büyük yazılması gereken harfleri küçük; küçük yazılması gereken harfleri büyük yazdılar.

"Sarı, o Çokgüzel, giriyor kentime" İlhan Berk

"Ne güzel gözlerin vardı Kara at!" Turgut Uyar

Fütürizm akımı da şiirden noktalama işaretlerini tamamen atmak istemiştir. Noktalama işaretlerinin düşüncenin akışını bozduğu ve şairi kısıtladığı düşünülmüştür. Fütürizmin edebiyatımızdaki öncü ismi Nazım Hikmet'tir.

İsmet Özel - İlhan Berk Üzerine

  • 9
  • 12
SÖZCÜKLERİ DEĞİŞTİRDİLER
SÖZCÜKLERİ DEĞİŞTİRDİLER

İkinci Yenicilerde görülen en önemli dil farklılığı sözcük değişimleridir. Şairler, çeşitli çağrışımlar uyandırmak için sözcüklerin yapısını bozar, yeni sözcükler türetirler. Örneğin Cemal Süreya'nın 'Gözleri göz değil gözistan' dizesinde 'göz' ile 'istan' eki birleştirilerek yeni bir kelime türetilir.

Süreya'nın şiir kitabı 'Üvercinka' ise güvercin kelimesini bize çağrıştırmaktadır. Turgut Uyar'ın ise 'yergökyüzüne, İstanbulistan, Vizansiya' gibi ilginç sapmalar yaptığını görmekteyiz.

  • 10
  • 12
TERS ÇEVİRMELERE BAŞVURDULAR
TERS ÇEVİRMELERE BAŞVURDULAR

İkinci Yeni şairleri yenilik adına çoğu kez ters çevirmeye başvurdular. Tamlamaların yerlerini değiştirmek, tek bir sözcüğün harflerinin yerini değiştirmek şeklinde dizelerde kendisini gösterdi.

"Ölüm bana günde iki kere göz kaş eder" Sezai Karakoç

"Bir yanda Sirkeci'nin tiren dolu kadınları." Cemal Süreya

Turgut Uyar Divan'ından 20 çarpıcı alıntı...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN