İlginç bir şahsiyet: Şeyhülislam Yahya Efendi
İslam medeniyetinin önemli şairlerinden biri olan Şeyhülislam Yahya Efendi, dönemin önemli alim ve devlet adamlarından biriydi. Yaşadığı devrin, birçok önemli şairi tarafından övgülere mazhar olan Yahya Efendi, özellikle gazel türündeki eserleriyle öne çıktı. Çok yönlü bir şahsiyet olan Yahya Efendi'nin yaşamını ve eserlerini sizin için araştırdık.
Giriş Tarihi: 22.05.2023
17:05
Güncelleme Tarihi: 18.02.2024
09:14
Sesli dinlemek için tıklayınız.
🔸 1596 yılında Halep , 1597'de ise Şam kadılığına tayin edilir. Ardından Cigalazâde Sinan Paşa'nın takdirini kazanarak Mısır kadısı olur. Mısır kadılığındayken iki kez azledildiğinden dolayı bir süreliğine İstanbul'a dönmüştür. Sonrasında Edirne ve Bursa'da kısa süreli kadılıklarda bulunur.
(X) Cigalazâde Sinan Paşa kimdir?
Osmanlı sadrazamlığı yapmış bir devlet adamıdır.
🔸 Yahya Efendi İstanbul kadılığına da getirilir. Bundan kısa süre sonra Anadolu kazaskerliğine getirilen şair, altı ay kadar sonra Rumeli kazaskeri olur ve 1611 yılında emekliğe ayrılır . 1617 yılında tekrar Rumeli kazaskerliği görevine getirilen şair, 1618 yılında tekrar emekli olur.
🔸 Genç Osman'ın öldürülmesi üzerine yaşanan olaylar neticesinde şeyhülislamlığa getirilen Yahya Efendi, bir yıl sonra azledilir. 1625 yılında aynı makama yeniden getirilir. 1631 yılına kadar bu görevi sürdüren Yahya Efendi 2 yıl çiftliğine çekilir. 1634 yılında üçüncü kez şeyhülislam olan Yahya Efendi, ölümüne kadar bu görevi sürdürür.
(X) Hiciv ustası bir şair: Bağdatlı Ruhi
🔸 Yahya Efendi etrafı tarafından güzel sohbet eden, bildiğinden şaşmayan, nüfuzlu, cömert, nüktedan ve mütevazi bir şahsiyet olmasıyla bilinir.
🔸 IV. Murad'ın güvenini kazanmış bir isim dir. Şeyhülislam olduğu sırada katıldığı Revan ve Bağdat Seferleri'nde doğru saptamaları ve etkili fikirleriyle dikkat çeker ve devlet erkanından saygı görür.
🔸 Dönem şairlerinin tezkirelerinde , Şeyhülislam Yahya'nın genç yaşta üne kavuştuğu, gazellerinin etkileyici olduğu ve insanlar tarafından beğenildiği anlatılır.
🔸 Gazellerinde lirik bir anlatım hakimdir ve mahallî unsurlara yer verir. Dönemin şairlerinden hicivleriyle dikkat çeken Nefi'nin hicvetmediği nadir kişilerdendir .
(X) İslam inanç esaslarının edebiyattaki yansıması: Akaidname
🔸 Şeyhülislam Yahya'nın en önemli eseri şüphesiz divanıdır. Divanında altı kaside, dört yüz elli gazel, bir tahmis, on altı tarih, bir sâkînâme vardır. Nazım, kıt'a, rubai gibi edebi biçimler de bulunur.
🔸 Divanı büyük ölçüde gazellerden oluşur. Aynı zamanda bir din adamı olmasına rağmen ilginçtir ki divanında bir na'tın dışında dini şiirlere yer vermemiştir.