Arama

İskender Pala'nın kaleminden 20 alıntı ile 'Kalp'

Kültürümüzün irfan geleneğine odaklanan İskender Pala "Kalbimizde iyiliğin de kötülüğün de tohumu mevcuttur, hangisini yeşerteceğine insan karar verir." diyerek Kalp adlı kitabında onu bütün yönleriyle ele alır. Aklı ön plana çıkarıp, kalbe olan ihtiyacı unutan modern zaman insanına bir hatırlatmada bulunur adeta. Sizler için, İskender Pala'nın Kalp adlı kitabından alıntıları derledik.

Kalp, soğuğu sevmezmiş. Soğuk, kalpte spazma sebep olurmuş. Siz siz olun soğuk insandan, soğuk sözlerden, soğuk şakalardan velhasıl her türlü soğuktan uzak durun.

Gerçek şu ki; gözler kör olmaz, ancak sinelerdeki kalpler kör olur.

Divan şairlerinin gözünden aşk

Firavunlar çağının anlayışına göre kişinin ölüm sonrasındaki kaderi kalbine bakarak belirleniyordu ve eğer ölü, erdemli, dürüst ve safsa kalbi de tam olarak bir kuş tüyü kadar hafif olacak, böylece öbür tarafa geçmeye hak kazanacaktı. Ama eğer ağırlığı kötülüklerle ve günahlarla fazlalaşmış ise hem kalbin hem kişinin işi zordu.

Bilim insanları kalbin zekasının aklın zekasından ileri olduğunu ve kötü düşüncelerin bu yüzden ona hep zarar verdiğini söylüyorlar. Yani, erdemlerin dışında kalan her türlü insanlık halleri kalbi kirletiyor.

Divan şairlerine göre şiirdeki gaye nedir?

Atalarımız nasıl ölçtüler, nerede biçtiler, belli değil ama söylediklerine göre bir insanın kalbini anlamak için yüz gün; insanın kendi kalbini anlaması içinse biraz daha fazla zaman gerekiyormuş, sonsuza kadar...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN