Arama

İslam bilincinizi tazeleyecek 50 kitap

İslam bilincimizi tazelemek, bu anlamdaki fikirlerimizi diri tutmak pek çoğumuz için oldukça önemli. Ancak kimi zaman "ne okumalıyım?" sorusu da bu bilincin beraberinde getirdiği sorulardan biri. Fikir, sanat, kültür ve medya hayatımız, Batıda, Batı kültürü ile üretilenleri tüketmeye yöneltse de çağ aşacak ve öncü nesiller oluşturacak bilgilendirici eserlerin okunurluğunun arttırılması, yadsınamaz bir ihtiyaç. Siyerden edebiyata, iktisattan tarihe İslam bilincinizi tazeleyecek 50 kitabı derledik.

  • 4
  • 47
KIRK AMBAR - CEMİL MERİÇ
KIRK AMBAR - CEMİL MERİÇ

Cemil Meriç, başta dil, tarih, edebiyat, felsefe ve sosyoloji olmak üzere sosyal bilimlerin birçok alanında araştırma yapan ve eserler kaleme alan bir isim. Cemil Meriç'in hayatından kesitleri ve yaşamı boyunca elde ettiği deneyimlerini topladığı iki ciltten oluşan Kırk Ambar, deneme türünün modern Türk edebiyatındaki en muazzam örneklerinden.

Yakın Türkiye tarihine ışık tutan kitap, yazarın deneyimleri ve yorumlamaları ile ustaca harmanlanıyor. Kırk Ambar, Cemil Meriç'in deyişiyle, "kurmak istediği abidenin birkaç sütunuyla birkaç odası". Eser iki bağımsız bölümden oluşuyor: Rümuz-ül Edeb ve Lehçe-t-ül Hakayık.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 5
  • 47
DÜNYA TARİHİNİ YENİDEN DÜŞÜNMEK - MARSHALL HODGSON
DÜNYA TARİHİNİ YENİDEN DÜŞÜNMEK - MARSHALL HODGSON

ABD'li şarkiyatçı ve dünya tarihçisi Marshall G. S. Hodgson, İslami çalışmalara kavramsal ve metodolojik katkılar yapan, diğer Batılı tarihçilerin aksine, İslam medeniyetinin altın çağını yaşadığı döneme büyük önem veren bir isim. Oryantalist ön yargılardan bilinçli bir şekilde uzak durmuş, Avrupa merkezci yaklaşımlara ciddi eleştiriler getirmesiyle tanınmıştı. Onun eserlerinin kavramsal ve yöntemsel sağlamlığı günümüzde de geçerliliğini korur.

Hodgson, Dünya Tarihini Yeniden Düşünmek adlı bu eserin birinci bölümünde Avrupa'nın ve modernliğin dünya tarihindeki yerini inceliyor; Avrupa-merkezcilik ve çok kültürlülük tartışmalarına iddialı bir katkı sunuyor. İkinci bölümünde İslam medeniyetini dünya tarihi çerçevesi içine yerleştiriyor. Üçüncü bölümünde ise sadece tek bir tarih -küresel tarih- olduğunu, belli bir bölgeye odaklanan ve o bölgenin üstünlüğü esasına dayanan yaklaşımların dünya tarihi bağlamında değerlendirilip doğru yerine oturtulması gerektiğini ileri sürüyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 6
  • 47
MÜSLÜMANCA DÜŞÜNME ÜZERİNE DENEMELER – RASİM ÖZDENÖREN
MÜSLÜMANCA DÜŞÜNME ÜZERİNE DENEMELER – RASİM ÖZDENÖREN

Rasim Özdenören, düşünce dünyamıza fikirleriyle ve kaleme aldığı eserlerle ışık tutan bir mütefekkir, yazar ve "Yedi Güzel Adam"ın beşincisi. Derin düşünce dünyasını Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler ile harmanladığı deneme kitabında, aslında hepimizin oldukça aşina olduğu konularda ne çok eksiğimiz olduğu konusuna bir ayna tutuyor.

İnsanın, toplumsal hayatı gibi düşünce hayatının da karmaşıklaştığı bir dünyada "Müslümanca düşünme"nin imkan ve yöntemine ışık tutuyor. İslam konusunda yeterli bilgiye sahip olmanın, Müslümanca düşünmek için yeterli olup olmadığına; İslam'ın özü ve bütünüyle kaynaştırılamayan bilginin, düşünme etkinliğini hangi görüşe mahkum ettiğine dair soruların cevaplarını yansıtıyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 7
  • 47
İŞARETLER VE TEMBİHLER - İBN-İ SİNA
İŞARETLER VE TEMBİHLER - İBN-İ SİNA

İbn-i Sina, ortaya koyduğu eserlerle İslam tarihinin en önemli isimlerinden biri. Hekim, astronom ve filozof olan İbn-i Sina, gelecek nesillere pek çok eser bırakmış ve başta tıp olmak üzere birçok alana ışık tutmuştu. El-İşârât ve't-Tenbîhât olarak bilinen İşaretler ve Tembihler, bir açıdan onun felsefesine giriş olarak nitelenebilecek bir eserdir.

İşaretler ve Tembihler, mantık, doğa bilimleri ve metafiziği içerir. İbn-i Sina'nın külliyatına giriş niteliğinde olan bu eser, felsefe ve düşünce geleneğinde en belirleyici başat kaynağıdır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 8
  • 47
TASAVVUF - WILLIAM CHITTICK
TASAVVUF - WILLIAM CHITTICK

Tasavvuf ve İslam felsefesi alanındaki eserleriyle tanınan William Chittick'in bu eseri, tasavvufun ne olduğunu tanıtmanın yanında onu tattırıcı olmayı da hedef alan bir çalışmadır. Eser, tasavvuf gerçeğinin ne olduğunu göz önüne sermek için, onun Kur'an ve Hadis'te yerini bulan dayanaklarıyla birlikte tarihsel süreç içindeki tezahürlerini, sahih tasavvuf metinlerinden bol bol alıntılar yaparak ortaya koymaya çalışır.

Tasavvuf'un başka bir özelliği de, belli bir eğitim düzeyinde olan herkesin rahatça anlayabileceği bir dil ile yazılmış olmasıdır. Terim ve ayrıntıya kaçabilecek irdelemelerden büyük ölçüde kaçınılmıştır. Bu yönüyle kitabın hem konunun uzmanlarına hem de tasavvufla ilgilenen genel okuyucuya aynı anda hitap ettiği söylenebilir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN