Arama

İstanbul'u dünyanın unutulmaz şehri yapan yazarlar

Farklı ülkelerin ve kültürlerin kesişme noktası olan İstanbul, dünyanın en eski kentlerinden biridir. 8.500 yıllık tarihi geçmişi olan İstanbul benzersiz tarihi ve coğrafyasıyla dünya kentleri içerisinde ilham verici yerini her zaman korur. İstanbul, güç ve otoritenin olduğu kadar ilmin, sanatın ve edebiyatın kendisine aktığı yerlerdendir. Asırlar boyunca derin bir kültür ve estetik duyarlılıkla manasını adeta görünmeyecek kadar incelten şair ve yazarlar İstanbul'a gelmiş, en güzel eserlerini burada vermişlerdir. Bu yazarlar ve şairler, İstanbul'un edebiyatını yaparak onu dünyanın en unutulmaz şehirlerinden biri yaptılar. İstanbul'u duyan, tadan bu yazarları sizler için derledik.

  • 6
  • 26
LADY MARY WORTLEY MONTAGU
LADY MARY WORTLEY MONTAGU

İngiliz yazar ve Osmanlı döneminde İstanbul'a elçi olarak atanan Edward Wortley Montagu'nun eşi olan Lady Montagu, 1716 yılında İstanbul'a geldi. Eşi, İngiltere'nin Osmanlı elçisidir. İngiltere'de arkadaşlarına Osmanlı topraklarındaki izlenimlerini içeren mektuplar yazan Montagu'nun bu kalem tecrübeleri ülkemizde Şark Mektupları adıyla şöhret bulmuştur.

  • 7
  • 26
BATI DÜNYASININ YANLIŞ ALGISINI YIKTI
BATI DÜNYASININ YANLIŞ ALGISINI YIKTI

Osmanlı hanımlarının Avrupa'daki hanımlardan daha özgür ve hayatı şekillendirme bakımından sanıldığınan çok daha aktif olduklarını düşünen Montagu'nun bu mektupları Batı dünyasında eksik ve yanlış yorumlanan Türk-İslam portresinin gerçek değerini ortaya çıkarma gayesi de gütmüş ve oryantalizm tarihi için önemli bir çalışma olarak literatüre geçmiştir. Örneğin Gazanfer Aksakoğlu, V. Wolf'un Orlando isimli eserindeki İstanbul tasvirlerinin ve Ingres'i başta " Türk Hamamı" olmak üzere bazı ünlü tablolarının Lady'nin tesiriyle oluştuğunu kaydeder.

Şark Mektupları'ndan:

"Bu memleketin evlerini tasvir edersem daha ziyade hoşunuza gider zannederim. Evlerin hepsi umumen iki kısımdan ibaret. Aralarında gayet dar bir geçitle ittisal peyda ediyor. Odalar alelumum büyükçe. Pencereleri iki sıra camları renkli. Odanın bir ucunda iki kadem yüksekliğinde peyke var. Benimkinde iki tane. Buna "sofa" diyorlar. Harem tertibatında en ziyade hoşuma gidense oda ortasındaki mermer fıskiyeler. Birçok borulardan sular fışkırıyor, latif bir serinlik hâsıl ediyor."

  • 9
  • 26
EDMONDO DE AMICIS
EDMONDO DE AMICIS

Genç bir subayken kaleme aldığı çeşitli yazı ve ktiaplarıyla geniş bir üne kavuşan Amicis, dünyanın çeşitli ülkeleri ve şehirlerinden bahseden gezi kitapları yazdı. Eğitim ve çocuk edebiyatı alanında birçok eseri bulunan yazarın vefat tarihi 1908'dir.

  • 10
  • 26

İstanbul'la ilgili seyahatnameler arasında üne kavuşan Fransızca, İngilizce ve Almancaya da çevrilen Costantinopoli isimli eseri Reşad Ekrem Koçu tarafından sadeleştirilerek Beynun Akyavaş'ın kaleminden de tam metin olarak dilimize kazandırılmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN