Arama

İstiklal Marşı'nda geçen 9 kelime

Mehmet Akif Ersoy'un Taceddin Dergahı'nda "Kahraman Ordumuza" hitaben yazdığı şiir, 12 Mart 1921 tarihinde Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edilir. Hissettirdikleri, ifadeleri ve kullandığı kelimelerle Akif hem yüreğinde taşıdıklarını hem de o dönemi çok iyi özetler. İşte her bir kıtasını ezbere bildiğimiz İstiklal Marşı'nda geçen bazı kelimelerin anlamları...

Hakkıdır, Hakk'a tapan,
milletimin istiklal.

🔷 Hakk ifadesi Allah Teala'dır. Dini İslam olan Türk milletinin, Allah'a (CC) inandığını vurgular. Bu kelime dilimizde "doğru, hakikat, İslam" manalarına da gelir.

Mehmet Akif'e göre ideal Müslüman nasıl olmalıdır?

Hakkıdır, Hakk'a tapan,
milletimin istiklal.

🔷 İstiklal kelimesi "başkalarına bağlı olmama, hür ve bağımsız olma" manalarına gelir.

Mehmet Akif'in bestelenen şiirleri

Garbın âfâkını sarmışsa
çelik zırhlı duvar

🔷 Âfâk kelimesi "ufuk, görüş, anlayış" manalarına gelirken, kendinden önce gelen garp ifadesi Batı'yı ifade eder. Çelik zırhlı duvar ile Batı'nın son teknoloji silahlar donatıldığını vurgular.

Milli destanımız İstiklal Marşı nasıl kabul edildi?

Şüheda fışkıracak
toprağı sıksan şüheda!

🔷 Şüheda ifadesi, şehit kelimesinin çoğuludur. Mehmet Akif burada Anadolu topraklarının şehitlerle dolu olduğunu vurgular.

Fethin ilk şehitleri: Şuhedâ Kuyusu

O zaman vecd ile bin
secde eder -varsa- taşım

🔷 Vecd kelimesi "ruhun dünyevi gerçeklikten kurtularak kendinden geçmesi" manasına gelir. Şair burada destan yazan milletini gördüğünde çok sevineceğini vurgular.

Mehmet Akif'i daha iyi tanımamızı sağlayacak anılar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN