Arama

Kelile ve Dimne hakkında bilmeniz gereken 10 detay

Mevlana'dan La Fontaine'e kadar sayısız kaleme ve esere kaynaklık eden Kelile ve Dimne, idarecilere yol gösteren politika ve idare sanatı kitabıdır. Konusuyla ve hikayeleriyle dünyada adeta bir "Kelile ve Dimne edebiyatı" oluştururken yazmalarındaki minyatürlerle de İslam minyatür sanatında dikkat çekici bir geleneğin doğmasına yol açtı.

  • 4
  • 34
PADİŞAHLARIN KİTABI OLARAK TÜRKÇEYE ÇEVRİLDİ
PADİŞAHLARIN KİTABI OLARAK TÜRKÇEYE ÇEVRİLDİ

Kelile ve Dimne, Kanûnî Sultan Süleyman ve II. Abdülhamid'e Humâyûn-nâme (padişah kitabı) adı ile ve bazı düzenlemeler yapılarak sunuldu.

  • 5
  • 34
TARİHİN EN ÇOK OKUNAN KİTAPLARINDAN BİRİ
TARİHİN EN ÇOK OKUNAN KİTAPLARINDAN BİRİ

Kelile ve Dimne, tarih boyunca en çok okunan, çevrilen ve uyarlaması yapılan kitap arasındadır. Eserin özünü, hükümdar ile aristokrat bir aydın arasında vuku bulması temenni edilen istişare sohbetleri oluşturur.

  • 6
  • 34
İDARECİLERE YOL GÖSTEREN POLİTİKA VE İDARE SANATI KİTABI
İDARECİLERE YOL GÖSTEREN POLİTİKA VE İDARE SANATI KİTABI

Otorite kaynağına yakınlık, uzaklık; otoritenin devamını sağlayan temel ilkeler; halk -hükümdar ilişkisi, hükümdar vezir ilişkisi, siyâsî ihtiraslar, ehliyet, beceriklilik, ihanet; hile gibi konular kitap boyunca uzayan sohbetin temel mevzularıdır.

Kitaptaki bölümlerde idarecilere yol göstermek için insan kişiliğini hayvan sembolleriyle karakterize eden alegorik anlatılar kullanılır. Bu yüzden esere "politika ve idare sanatı üzerine beş kitap" şeklinde karşılıklar verilir.

  • 7
  • 34
KELİLE VE DİMNE NEDEN YAZILDI?
KELİLE VE DİMNE NEDEN YAZILDI?

Rivayetlere göre Makedonyalı İskender'in gidişinden sonra halkın başına geçen Debşelîm sınır tanımaz bir despottu. Beydebâ, bu despot kralı usulüne uygun bir şekilde uyarmak, hatalarından vazgeçirmek için bu kitabı yazdı. Öğütlerini hayvanların dilinden veren Beydaba, eserin isimlerini de kitapta geçen iki çakalın isminden seçmiştir. Kelile ve Dimne, yazarının da açıkça belirttiği gibi "seçkinlerin asıl faydayı devşireceği" özel bir kitaptır.

  • 8
  • 34
MASALLARIN SONU NEREYE ÇIKIYOR?
MASALLARIN SONU NEREYE ÇIKIYOR?

Her masalda önce bir giriş hikâyesi vardır ve bu hikâyede kitaptaki masal ve hikâyelerin nasıl meydana geldiği ve hangi amaçla kaleme alındığı anlatılır. Bir masaldan diğerine geçen anlatıcı, anlatacağı masala ait bir beyit veya kıta söyler. Bu kısım anlatılacak olan masalın bir özeti gibidir. Bu beyit veya kıtayı dinleyenler, 'Bu nasıl olmuş' diye sorarlar ve ardından masal anlatılır. Hikâye veya masalın sonunda aynı beyit ya da kıta tekrar edilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN