Kemal Sayar'ın kaleminden 22 alıntı ile Olmak Cesareti
Olmak cesareti, nerede durduğunu, nereye ait olduğunu, nasıl bir dünya tasavvur ettiğini, hiç gizlemeden gösterebilmek demektir. "Olmak, cesaret ister. İçimizdeki boşluktan aşağıya bakabilme cesareti. Muhakkak ki başımız dönecektir. Sendelersek uçurumdan aşağı gideceğiz. Ama bakmazsak hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz orada ne olduğunu; bizi bekleyen, bizi biz yapan şey." diyen Kemal Sayar, modern dünyada yalnızlaşan insanın durumunu anlatır. İşte Kemal Sayar'ın kaleminden 22 alıntı ile Olmak Cesareti...
Giriş Tarihi: 10.05.2020
09:05
Güncelleme Tarihi: 26.07.2021
12:57
Modern şehrin sokaklarında şöyle bir dolaşın ve gülen yüzler arayın. Çarşı ve meydanlarda, işyerlerinden dağılan kalabalıklarda neşeli insan yüzlerine pek de sık rastlamıyorsanız, bireyin macerasını da anlamış olursunuz.
Modern şehir parojendir. Tımarhanede kaç kişi olduklarını soran bir yabancıya tımarhane sakininin verdiği cevap ne kadar da anlamlı görünüyor: "Bizi boşver. Asıl siz dışarıda kaç kişisiniz?"
Modern şehir kurgusu yalınlığı sefalet olarak isimlendirmektedir. Topraktan evlerde yaşayanlar, bu kurguya göre, yalın bir hayat değil ama sefil bir hayat sürmektedirler. Hayatın karmaşıklaştığı ölçüde arzu edilebilir olduğu yolundaki bu düşünce, şehirleri devasa hapishanelere dönüştürmektedir.
Geçmiş çağlarda insana faydalı bir ömür sürdüğü hissini veren şey, komşularının ve dostlarının o kişi hakkında beslediği olumlu duygulardı. Modern şehrin koşturmaca ve rekabeti öne alan yapısı, insanların özsaygılarını devşirdikleri kaynakları da değiştirmektedir. İnsanlar, saygı duyulmaktansa, kıskanılmayı arzulamaktadırlar.
Kemal Sayar, 26 Mayıs 1966 yılında Ordu'da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezun oldu. Uzmanlığını ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ana bilim dalında tamamladı.
28 Kasım 2000 yılında psikiyatri doçenti unvanına sahip olmuştur. 2000-2004 yılları arasında Karadeniz Teknik üniversitesi Tıp Fakültesinde Psikiyatri AD Öğretim Üyeliği yaptı.
Kemal Sayar, 2008 yılında profesör olarak Fatih Üniversitesinde öğretim üyeliğine başladı ve üç yıl sonra Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim dalına geçti.
Ulusal kongrelere konuşmacı olarak katılan Kemal Sayar, 2006 yılında ise "Uluslararası Bakırköy Günleri" sempozyumunu düzenleyerek adını Türkiye'de duyulur hale getirmeyi başardı. Öte yandan 2017-2018 yılları arasında Uluslararası Psikofarmoloji Kongre Başkanlığı'nı yürüten Sayar, pek çok ulusal psikiyatri konulu dergilerde de danışmanlık hizmeti verdi. Tüm bu süreçte de pek çok eser kaleme aldı.
Kemal Sayar, halen Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı başkanı olmasının yanı sıra çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapmaktadır. Yirminin üzerinde kitabı olan yazar, edebiyatla da yakından ilgilenmektedir.
Kemal Sayar'a ait kitapları incelemek ve satın almak için tıklayın.