Arama

Kemal Tahir kimdir? Kemal Tahir'in alıntı ve sözleri...

Romanımıza yerli bir kimlik kazandıran Kemal Tahir, edebiyatımızın en üretken ve gerçekçi yazarlarından biriydi. Edebiyat ile ülkemizin meselelerini, modernleşmeyi, Türk insanının dramı ve devletin içine düştüğü zor durumdan nasıl çıkacağını çözmeye çalıştı. Gelin, Kemal Tahir'den alıntılarla hayatına yakından bakalım.

  • 13
  • 14
Usta kalemin son gecesi
Usta kalemin son gecesi

"Yabancı memleketlerde insan bazı akşamüstleri dayanılmaz bir garipseme duyar, tanıdık bir sokak, tanıdık yüzler arar. Bu, emeklilerin ilk günlerine benzeyen bir boşluktur."
Kemal Tahir, Esir Şehrin Mahpusu

📌 Kemal Tahir, vefat ettiği gece gazeteci Mehmet Barlas'ın evinde dostlarıyla birlikte akşam yemeği yediği sırada gerçekleşen tartışmada fenalaşmıştı. Son gecesine ilişkin ayrıntıları, Barlas Dün Dündür adlı kitabında anlattı:

"Ölümünden beş yıl önce bir kanser ameliyatı geçirdi. Prof. Dr. Siyami Ersek onun bir ciğerini aldı. Ömrünün beş senesini tek ciğerle geçirdi.

Ölümünden bir gün önce yani son gece bizim evdeydi Kemal Tahir ve hanımı. Mete Tunçay ve Ali Sirmen'in de aralarında olduğu bir grup toplanmıştık. Tunçay, Kemal Tahir'le çok sert bir tartışmaya girdi. Kemal Tahir'in kitaplarını 'cinsel içerikli kitaplar' diye tanımladı. Tabii hepimiz ona saldırdık o karşı saldırıya geçti. Müthiş bir gerginlik yaşandı.

Kemal Tahir bir ara sıkıştı. Nefes darlığı tuttu. Çalışma odama götürüp teskin ettim, sonra ayrıldık, Ertesi sabah telefon geldi, "Kemal Tahir vefat etti" diye. Ertesi gün Bağdat Caddesi üzerindeki bir camide kıldık cenaze namazını. O gece biz de onlarla birlikte suçlular gibi…"

🔸

📌 Kendisinden önceki Türk romanını Batı kopyacılığı ve yerlilikten kopuk olmakla suçlayan Kemal Tahir romanlarında özgün bir anlatı ve öz değerlerle dolu bir yaşam sundu.

  • 14
  • 14
Eserleri
Eserleri

📌 Kemal Tahir, Yorgun Savaşçı romanıyla 1967-1968 Yunus Nadi Roman Armağanı'nı aldı.

📌 Yerlilik ve tarih eksenli yazdığı Devlet Ana, 1968'de Türk Dil Kurumu Roman Ödülü'ne layık görüldü.

📌 Cumhurbaşkanlığı 2021 Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'nde vefa ödülü Kemal Tahir'e verildi.

📌 Öykü, not, sohbet ve mektup içerikli çok sayıda esere imza atan yazarın kitapları arasında şunlar bulunuyor:

Sağırdere (1955), Esir Şehrin İnsanları (1956), Körduman (1957), Rahmet Yolları Kesti (1957), Yedi Çınar Yaylası (1958), Köyün Kamburu (1959), Esir Şehrin Mahpusu (1961), Bozkırdaki Çekirdek (1962), Kelleci Memet (1962), Yorgun Savaşçı (1965), Devlet Ana (1967), Kurt Kanunu (1969), Büyük Mal (1970), Yol Ayrımı (1971), Namusçular (1974), Karılar Koğuşu (1974), Hür Şehrin İnsanları (1976), Damağacı (1977), Bir Mülkiyet Kalesi I-II (1977).

🔸 Türkçeyi kendi dönemindeki yazarlara göre oldukça yalın kullanan ve ayrıntılara özen gösteren Kemal Tahir'in Namusçular, Karılar Koğuşu, Hür Şehrin İnsanları, Dam Ağası, Bir Mülkiyet Kalesi romanları vefatından sonra yayımlandı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN