Kemal Tahir kimdir? Kemal Tahir'in alıntı ve sözleri...
Romanımıza yerli bir kimlik kazandıran Kemal Tahir, edebiyatımızın en üretken ve gerçekçi yazarlarından biriydi. Edebiyat ile ülkemizin meselelerini, modernleşmeyi, Türk insanının dramı ve devletin içine düştüğü zor durumdan nasıl çıkacağını çözmeye çalıştı. Gelin, Kemal Tahir'den alıntılarla hayatına yakından bakalım.
Giriş Tarihi: 23.12.2021
18:50
Güncelleme Tarihi: 21.04.2022
10:50
Kemal Tahir’in cezaevi yılları
"Bütün saplantılarımız korkularımızdan geliyor. İnsanoğlu, deli değilse, korkar mutlaka... Saplantılarımızdaki korkunun bize saçma görünmemesi, yüz binlerce yıldan arta kaldıkları için... Bunlar, gerçek sebeplerini yitirdiğimiz korkuların tortusu…" I Kemal Tahir, Yol Ayrımı
📌 Kemal Tahir'in astsubay kardeşi Nuri Tahir'e, piyasada serbestçe satılan Sabahattin Ali'nin bir öykü kitabını vermesi üzerine "askeri isyana teşvik" ile suçlandı.
📌 Nazım Hikmet ve Hikmet Kıvılcımlı ile birlikte yargılandığı davada 15 yıl hapis cezası aldı. Henüz 28 yaşındaydı.
📌 Kemal Tahir için cezaevi, bir gözlem yeri oldu. Romancılığının en verimli zamanlarını bu zaman dilimi oluşturdu. Tahir, mahkumiyet yıllarını muazzam bir tecrübeye dönüştürdü.
📌 Burada Türk insanını tüm yönleriyle tanıma fırsatı yakaladı.
📌 "Zoraki Nişanlı", "Bir Nedim Divanının Esrarı", "Camı Kıran Çocuk", "Halk Plajı", "Gönül Denilen Hayvan" ve "Aşk Pınarı" da bu yılların ürünüydü.
Romanın yorgun savaşçısı: Kemal Tahir
Eserlerindeki kurgunun temel malzemesi
"Dünyada insanoğlu ne kadar rahatlayabilirdi... Çünkü aslında kendimizi acılara gene kendimiz sürüyoruz. Akıl her zaman doğru çalışmıyor, çesitli hırslar isteklerde yanılmaları kolaylaştırıyor. En kötüsü kendi kendimizle çoğu zaman çelişmeli yaşadığımız halde başka bir insanla birlik kurmaya, duygularımızı birbiriyle hiç ayrıntısız eleştirmeye çabalıyoruz." I Kemal Tahir, Esir Şehrin İnsanları
📌 Cezaevinden çıktıktan sonra meşhur sarı defterlerini oluşturan 4 bin sayfalık roman notuyla İstanbul'a döndü. Hapishanede tanıklık ettiği kimseleri ve olayları kurgusunun temel malzemesi haline getirdi.
📌 Sağırdere, Körduman, Yediçınar Yaylası, Köyün Kamburu, Büyük Mal, Rahmet Yolları Kesti ve Bozkırdaki Çekirdek a dlı romanlarındaki asıl mekân, söz konusu hapishanelerin bulunduğu şehirlerdi. Bu eserlerinde ülkedeki çözülüşün taşradaki yansımasına odaklandı.
🔸
📌 Eserlerinde Batı edebiyatının yanı sıra halk edebiyatından cönkler, Yunus Emre, Evliya Çelebi, Osmanlı kronikleri gibi kaynaklarla çok yönlü ve zengin ilişki bulunurdu. Bu da Kemal Tahir'i edebiyatımızın çağdaş klasiklerinden biri olmasını sağladı.
📌 Tahir, bir yandan romanları için notlar alırken diğer yandan da önceden yazmış olduğu dört hikâyeyi arkadaşlarının da desteği ve teşvikiyle "Göl İnsanları" adı altında Tan Gazetesi'nde yayınladı.
📌 1950 yılında Demokrat Parti'nin genel affı ile cezaevinden çıktı.
Edebiyatımızın en üretken yazarı
"Yenik düşmüştük bir kez… Yenik düşeni rakamların gerçeği bile kurtaramaz." I Kemal Tahir, Kurt Kanunu
📌 Kemal Tahir, edebiyatımızın en üretken ve nesnel yazarlarındandı.
📌 Hapishaneden çıktıktan sonra durmaksızın çalıştı. Bir yandan gazetelere tefrika yetiştiriyor, bir yandan çeviri hazırlıyor, bir yandan da dedektif romanları yazıyordu. Bunların yanı sıra Türkiye gerçekliğini kavramak için ülkemizin hem uzak hem de yakın dönemine ilişkin okumalar yapıyordu.
📌 Çevirdiği eserler arasında "Kastil Büyücüsü", "Saygon Geceleri", "Dehşet Yolcuları" ve "Mayk Hammer" dizisini yer alıyordu.
📌 "F. M." takma adıyla çevirdiği Mayk Hammer romanlarının gördüğü ilgi üzerine, bu kitapların benzerlerini kaleme aldı. Öyle ki Tahir'in kendi kitapları , çevirilerden daha fazla rağbet görmeye başladı.
Kemal Tahir'in son gecesi
Kemal Tahir’e göre milletin vasıfları
"Başından beri bize düşman olanlara kızmıyorum. Dost bildiklerimiz onları geçti çoktan…" I Kemal Tahir, Yorgun Savaşçı
📌 Kemal Tahir romanlarında aşırı gerçekçi biçimde Osmanlı'nın son devrinden itibaren başlayan modernleşmenin Türk halkını nasıl etkilediğini, yaşanan çözülmeyi, toplumsal ve bireysel dramı anlattı.
📌 Anadolu Ajansı'na açıklamalarda bulunan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun, usta yazarın eserlerinde merkeze koyduğu milletin vasıflarını şöyle belirtti:
"Kemal Tahir'de iki şey öne çıkar: Bir, Türk toplumu. İki, devlet. Kemal Tahir devleti, toplumsal sorunların çözümünde yegane sorumlu olarak görür. Kemal Tahir'in dünyasında ve edebiyatında devlet çok ciddi biçimde merkezdedir. Kemal Tahir, Türk toplumunun hem geleneksel kültürüne hem tarihsel tecrübesine sık sık atıfta bulunur. Ona göre çıkış her zaman toplumdadır. Kemal Tahir, devlet-toplum ikiliğine girmez. Kemal Tahir'in dünyasında devlet-toplum ikiliği özdeşlik düzeyde vardır. Doğu toplumları, devleti yitirdiğinde çaresiz kalır. Bu sebeple Kemal Tahir'de devlet, merkezi bir role sahiptir. Kemal Tahir, sık sık Türkiye'deki Batılılaşma-modernleşme macerasını, devletin ya da bürokratik kadroların yabancılaşmasını eleştirir."
"Düşünme, dayanma, hayal etme gücümüz ne kadarsa o kadar insanız." I Kemal Tahir, Kurt Kanunu
📌 Edebiyat ile ülkemizin meselelerini, modernleşmeyi, Türk insanının dramı ve devletin içine düştüğü zor durumdan nasıl çıkacağını çözmeye çalıştı.
📌 Eserlerinde Osmanlı dönemi, Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemi, tek parti iktidarı, köy enstitüleri ve Asya tipi üretim tarzı gibi konuları da ele aldı.
📌 "Esir Şehir İnsanları" romanını, 1953'te Nurettin Demir ismiyle İstanbul gazetesinde yayınlandı.
📌 Köy romanlarının ilk örneği olarak görülen Göl İnsanları, Kemal Tahir'i romancı olma noktasında cesaretlendirirken, Tahir'in ilk romanı 1955'te kaleme aldığı Sağırdere oldu.
📌 Tahir, 1960'tan sonra tamamen edebiyata yöneldi ve hayatını romanlarından elde ettiği gelirle sürdürmeye başladı.
Hangi edebiyatçı, neden hapis cezası aldı?