Arama

Kerbela mersiyeleri

1344 sene evvel meydana gelen Kerbela vakası, tüm Müslümanları hüzne boğan, İslam tarihinin en elim olaylarından biridir. Yüzyıllar boyu kanayan bir yara, sönmeyen bir ateş ve bugün dahi canlı olan bu olay karşısında Müslümanlar, üzüntülerini farklı yollarla dile getirdiler. Bu yolların başında da edebiyat gelir. Şairler Kerbela'yı şiirlere taşımış ve "Kerbela Mersiyesi" adı verilen bir edebi tür ortaya çıkmıştır.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 6
  • 14
AYNÎ
AYNÎ

"Kerbelâya döndürüp İstanbulı hasm-ı pelid
Han Selîmi bir alay kavm-i Yezîd itdi şehîd"


Aynî

(X) Aynî kimdir❓
(X) 1766-1837 yılları arasında yaşayan divan şairi. Aslen Antepli olan şair, şiire geç başlamıştır. İstanbul'a yerleşerek bir edebi muhite dâhil olan Aynî, zamanla iyi bir şair haline gelir.

(X) 🔍 Bilgi Notu:
(X) Aynî'yi dönem şairlerinden farklı kılan özelliği, edebiyatımızda nadir görülen bir manzum sözlük yazmasıdır.

📌 Aynî'nin şiirinde Kerbela mersiyelerinin farklı veçhesini görüyoruz. Hz. Hüseyin'in (RA) şehit edildiği dönem başta olan Yezid b. Muaviye'nin adı İslam coğrafyasında zalim kelimesi ile eşdeğer kullanılmaya başlanır. Zamanla yezid, kötü ve aşağılık bir anlama dönüşür. Şair, "Han Selîmi bir alay kavm-i Yezîd itdi şehîd" dizesinde şehit edilen III. Selim'e atıf yapar.


Müstesna beyitlerden okumak için tıklayın

  • 7
  • 14
YAZICIOĞLU MUHAMMED
YAZICIOĞLU MUHAMMED

"Buyırmışdur dâhi bir kez Hüseyn benden Hüseynden ben
Bunı seven sever Hakkı pes anı sevdiler evtâd"

Yazıcıoğlu Muhammed

(X) Yazıcıoğlu Muhammed kimdir❓
(X) 1451'de vefat eden şair. Çanakkaleli olan Yazıcıoğlu, iyi bir tahsil görerek İslami ilimlerde ihtisas sahibi oldu.

(X) 🔍 Bilgi Notu:
(X) Yazıcıoğlu Muhammed "Muhammediyye" adlı eseriyle Osmanlı kültür yaşamında yüzyıllar boyunca ciddi bir yer tutmuştur.

📌 Yazıcıoğlu Muhammed şairlikten önce büyük bir âlimdir. Yazdığı beyitleri ilmi bir birikimden geçirerek yazar. Yazıcıoğlu'nun, "Hüseyn benden Hüseynden ben" dizesi Kerbela faciasının büyüklüğünü gösterir. Tirmizi ve İbn Mace'de geçen bu hadis-i şerifi şiire yediren Yazıcıoğlu, Olaya en kısa ve çarpıcı zaviyeden bakıyor.


(X) Nedim hakkında detaylı bir okuma yapmak için tıklayın

  • 8
  • 14
HAYRETÎ
HAYRETÎ

"Ey pâdişâh-ı zümre-i merdân yâ Hüseyn
Vey server-i gürûh-ı şehîdan yâ Hüseyn"

Hayretî

(X) Hayretî kimdir❓
(X) 1534'te vefat eden divan şairi. Yenice, İstanbul, Belgrad ve Üsküp arasında gezgin bir hayat süren Hayretî, gözlemlerini şiirlerine aksettirir.

(X) 🔍 Bilgi Notu:
(X) Hayâli, Usûli, Garîbî ile arkadaşlık ilişkisinde olan Hayretî şiirini daima diri tutmasını bilmiştir.

📌 Hayatının çoğunu Balkan topraklarında geçiren Hayretî'nin şiirlerinde bir Kerbela mersiyesine tesadüf etmek, Balkanlardaki İslam kültürünü göstermesi bakımından çok önemlidir. Devrinde baş eğmeyen bir şair olarak tanınan Hayretî, "Ey pâdişâh-ı zümre-i merdân yâ Hüseyn" dizesi ile Ehl-i beyte olan bakışını gösterir.


(X) Yunus Emre'den şiirler okumak için tıklayın

  • 9
  • 14
PİR SULTAN ABDAL
PİR SULTAN ABDAL

"Muhammed Alinin çeşmi çırağı
Erenler yolunun gülşeni bağı
Ciğerler pâresi gönül durağı
Gözlerimin nûru İmam Hüseyin"

Pir Sultan Abdal

(X) Pir Sultan Abdal kimdir❓
(X) Asıl adı Haydar olmakla birlikte 16. yüzyılda yaşadığı bilinir. Kaynaklarda hakkında fazla bilgi bulunmayan şairin şiirleri, halk tarafından söylenerek sonraki kuşaklara geçer.

(X) 🔍 Bilgi Notu:
(X) Şiirlerinde Şii etkisi sezilen Pir Sultan Abdal, idam edilmiştir.

📌 Ehl-i beyt sevgisi birçok şair tarafından şiirlerde işlenen, öne çıkan bir konudur. Pir Sultan Abdal da itikadi olarak şii olmasından ötürü şiirlerinde Ehl-i beyt sevgisini ziyadesiyle öne çıkarır. Pir Sultan Abdal, "Erenler yolunun gülşeni bağı / Ciğerler pâresi gönül durağı" dizeleri ile Hz. Hüseyin'e (RA) olan sevgisini dile getirir.


(X) Su Kasidesi'nin anlamını okumak için tıklayın

  • 10
  • 14
SİNAN PAŞA
SİNAN PAŞA

"Vâki dahî eyle idi gereklüsi böyle idi. Kâtilleri tâgîy idi, âşî olan bâğîy idi. Ceddi dahî bilmiş idi."

Sinan Paşa

(X) Sinan Paşa kimdir❓
(X) 1440-1486 yılları arasında yaşayan âlim ve devlet adamı. Tam adı Yusuf b. Hızır'dır. Birçok ilim dalında ihtisaslaşan Paşa, eserleri ile Türk nesrinin üslubunu oluşturan kişi olarak kabul edilir.

(X) 🔍 Bilgi Notu:
(X) Sinan Paşa'nın babası İstanbul'un ilk kadısı olan Hızır Bey, dedesi Sivrihisar kadısı Celaleddin Efendi'dir.

📌 Divan şiirinde Kerbela olayına dair tek mensur şiiri Sinan Paşa yazmıştır. Tam metin okunduğunda, Paşa'nın olayı anlatmaktan ziyade Hz. Hüseyin'in (RA) özelliklerini ve iyi huyları sıralayarak Hz. Hüseyin'e (RA) Yüce Allah'tan (CC) rahmet dilediğini görürüz.


(X) Divan şairleri ne iş yapardı? Yazımızı okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN