Arama

Kerkük'te dönüm noktası

Kerkük, bir Türk yurdudur. Bazı devletlerce bu gerçek unutturulmak istendi fakat insanlığa aykırı bu zihniyetler, yaşanan bir gelişme sonucu büyük bir hezimete uğradı. Asırlardır Türk gelenek ve göreneklerini yaşatmaya çalışan Iraklı Türkmenler, bugün yaşadıkları bölgenin resmi dilinin Türkçe olmasının sevincini yaşıyorlar.

KERKÜK'TE NÜFUS SAYIMI

🔹 Irak'ta ilk nüfus sayımı Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılır ve bunun sonucunda halkın yüzde doksanının Türklerden oluştuğu anlaşılır. Osmanlı döneminde Musul vilayetine bağlı Kerkük sancağında konuşulan ve kabul edilen dil Türkçe'dir.

🔹 1920'de gerçekleştirilen etnik temelli ilk sayımda 92 bin civarında olan Kerkük nüfusunun 50 binini Türkler teşkil etmektedir. I. Dünya Savaşı'ndan sonra yıllar içinde bölgeye Arap ve Kürtlerin yerleştirilmesiyle Irak'taki Türkmen bölge demografisi değiştirilmek istenir bu da açıkca görülür.

Türklerin tarihi başkenti Ötüken

KERKÜK'TE YAŞANAN SIKINTILAR

🔹 19. yüzyılda İranlı bir tarihçinin anlattıklarına göre Kerkük halkının çoğunluğunu Yeniçeri Türkleri oluşturmaktadır. Hatta bu yüzyılda bölgede, gerek Arap gerekse başka milletten kimselerin bulunmadığını dahi aktarır. Bu da aslında 7. yüzyıldan 19. ve devamında 20. yüzyıla kadar Kerkük topraklarının asıl hakiminin Türkler olduğunu göstermektedir.

🔹 Türklerin bölgedeki hakimiyeti, TBMM ile İngiliz hükümeti arasında 5 Haziran 1926'te yapılan Ankara'da Antlaşması ile elden çıkar. 7 Haziran 1926 tarihinde bu anlaşma TBMM'de onaylanarak kabul edilir. 1926 Ankara Antlaşması Maddesi ise şöyledir: Musul ve Kerkük vilayetleri Irak'a verilecektir. Irak artık Arap ve diğer milletlerin yönetimine mahkum edilmiştir....

  • 10
  • 10

KERKÜK'TE RESMİ DİL TÜRKÇE OLDU

🔹 Kerkük'ün tarihi kronolojisini kısacasa aktardık. Günümüzde de bölge ağırlıklı olarak Türk nüfusu barındırmaktadır. Bu minvalde 18 Eylül tarihinde yürürlüğe, il genelinde resmi yazışmalar için geçerli dilin Türkçe olması gerektiği kararlaştırıldı.

🔹 Bu karar, Kerkük ve Kerkük Türkleri yani Türkmenler için oldukça önemliydi. Yıllardır kendi kültür ve değerlerini korumaya çalışan Türkmenler, kendi dilleri ile eğitim görebilecek, yaşamlarını sürdürebilecekler.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN