Arama

Kim, neyi, nasıl icat etti?

İcatlar insan bilgisinin, deneyiminin ya da kabiliyetinin sınırlarını genişletir. Peki, günümüzde sıklıkla kullandığımız icatların nasıl ortaya çıktığını hiç düşündünüz mü? Bazıları tamamen tesadüfen, bazıları anlık bir pratik çözümden, bazıları ise uzun uğraşlar sonucunda… Sizler için, "Kim, neyi, nasıl icat etti?" isimli yeni serimiz ile hayatı kolaylaştıran icatların ilginç hikayelerini derledik.

  • 9
  • 13
MİKROSKOP
MİKROSKOP

Ne zaman icat edildi? 1700

Kim tarafından icat edildi? Anton van Leeuwenhoe

Ne işe yarar? Mikroskop, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük cisimlerin birkaç mercek yardımıyla büyütülerek görüntüsünün incelenmesini sağlayan optik bir alettir.

Nasıl keşfedildi? Bilimin gelişmesinde büyük rol oynayan bir diğer teknolojik buluş ise mikroskoptur. Antik Yunanlılar lensleri çok daha önceden keşfetmişti fakat onlar bu lenslerin büyüteç özelliğiyle değil kenarlarındaki kristallerin özellikleriyle ilgileniyordu. 1650 senesinde oğluyla beraber gözlük imalatı yapan Zaccharis Janssen, bir tüpün içersine dizdiği lensler sayesinde ilk mikroskobu icat etti. Bu tüpün diğer ucundan bakıldığı zaman, görülen cismi 10 kat büyüttüklerini keşfeden Janssen ve oğlu Hans, bu aracı biraz daha geliştirdi. Bu buluştan yola çıkan Anton van Leeuwenhoek, 1700'lü yılların başında 270 kat büyüten mikroskop icat ederek, bilime ve teknolojiye en büyük katkısını yaptı.

  • 10
  • 13
YARA BANDI
YARA BANDI

Ne zaman icat edildi? 1920

Kim tarafından icat edildi? Earle E. Dickinson

Ne işe yarar? Yara bandı açık yaraların daha kısa zamanda iyileşmesini sağlar.

Nasıl keşfedildi? Dickson adlı bir çalışan, genç ve oldukça sakar bir kadınla yeni evliydi. Onun ufak tefek kesik ve yanıkları, firmanın cerrahi bezlerine göre çok küçük kalıyordu. Bu yüzden Earle, bir ilham anında, küçük kare şeklinde bir gazlı bezi keser ve onu yapışkan bir bantla eşinin parmağına sardı. Earle, sakar karısı için bu bantlardan çok sayıda yapmak zorunda kaldı ve onların küçük ölçekli üretimi için bir metot düşündü. Yapışkan kısımların birbirine yapışmasını önlemek için içlerini krolin kumaşla kapladı. Daha sonra ünlü bir firma Earle'ün buluşunu üretmeye başladı.

  • 11
  • 13
MOTORLU UÇAK
MOTORLU UÇAK

Ne zaman icat edildi? 17 Aralık 1903

Kim tarafından icat edildi? Wright Kardeşler

Ne işe yarar? İnsanların da uçabileceğini gösteren Amerikalı Wright Kardeşler, ilk motorlu uçağı başarıyla tasarlamış ve üretmişlerdir.

Nasıl keşfedildi? 1903 yılına gelindiğinde Orville ve Wilbur isimli Wright Kardeşler, modern havacılığın başlangıcı sayılan ilk başarılı uçuşlarını gerçekleştirdiler. Wright Kardeşler, bilimsel öğrenim görmemişler, liseden sonra yüksek bir okula da gitmemişlerdi. Fakat uçma alanındaki çalışmalarını yürütürken, kendi yöntemlerini model uçaklar, uçurtmalar, insan taşıyan planörler ile yaptıkları yüzlerce deney sayesinde geliştirdiler.

Havacılık tarihini değiştiren keşif: Kara kutu

  • 12
  • 13
KUDUZ AŞISI
KUDUZ AŞISI

Ne zaman icat edildi? 1885

Kim tarafından icat edildi? Louis Pasteur

Ne işe yarar? Özellikle kuduz hastalığına karşı açtığı savaşla, adı bilim tarihine altın harflerle yazdırdı.

Nasıl keşfedildi? Pasteur 1882 senesinde ise mikroskopla dahi görülemeyen kuduz virüsünü keşfetti. Daha sonra kuduz mikrobu verilen tavşanın omuriliğinin kurutulmasından elde edilen maddeyi, kuduz aşısı olarak kullandı.

Aşının tarihi hakkında 20 ilginç bilgi

  • 13
  • 13
MORS ALFABESİ
MORS ALFABESİ

Ne zaman icat edildi? 1837

Kim tarafından icat edildi? Samuel F. B. Morse

Ne işe yarar? Mors alfabesi veya mors kodu, kısa ve uzun işaretler ile bunlara karşılık gelen ışık veya sesleri kullanarak bilgi aktarılmasını sağlayan yöntemdir.

Nasıl keşfedildi? Telgraf üzerine çalışmaları olan Morse, 1835 yılında ilk elektromıknatıslı telgrafı geliştirmiş ama kâğıt üzerine zik-zaklar çizen bu ilk versiyon pek başarılı olmadı. Bunun üzrine Mors yardımcısı ile birlikte çalışmalarını geliştirerek telgraf için nokta ve çizgilerden oluşan bir kodlama sistemi oluşturdular.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN