Arama

Kitapları vefatından sonra çıkan şair: Yahya Kemal Beyatlı kimdir? 🖋

Yaşamı boyunca sadece dergi ve gazetelerde yazı hayatını sürdüren ve kitapları vefatından sonra yayınlanan Yahya Kemal Beyatlı, Türk kültür ve edebiyatında İstanbul'un manasını ilk kavrayan yazardır. Esasen o, bir süreden beri yenileşme ve sadeleşme yolunda olan Türkçe ile bir şiir dili kurmak istiyordu. Bu dil milletimizin duygularını ifadeye ulaşacak halis bir dil olacaktı. Yahya Kemal Beyatlı'nın doğum yıl dönümünde hakkında merak edilenleri derledik.

  • 21
  • 25
AZİZ İSTANBUL
AZİZ İSTANBUL

"Türklük, beş yüz seneden beri İstanbul'u ve Boğaziçi'ni bütün beşeriyetin hayaline böyle nakşetti. Mimarisini bu şehrin her tepesine, her sahiline, her köşesine kurarken güya: "Artık bu diyar dünya durdukça Türk kalacaktır." dediği hissedilir. "Fetihten sonra İstanbul'a yerleşmiş olan halkın iklimle bu imtizacını kaydettikten sonra, yeni baştan kurmuş olduğu bu şehirde yaratmış olduğu güzelliklerin en yüksek bir kıratta olduğunu söylemek lâzımdır."

Yahya Kemal için İstanbul tabiı̂ güzelliğinin yanında, Türk milletinin fizyolojik olarak kazandığı mükemmeliyet, kültür ve medeniye vardığı seviyeyi gösteren bir şehirdir. Bu sebepten ki o İstanbul'u çok sever, onun içinde yaşamaktan, onu keşfetmekten büyük zevk duyar. Türk kültür ve edebiyatında İstanbul'un manasını ilk kavrayan yazar, Yahya Kemal'dir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...

  • 22
  • 25

"Şiirde lisan, zevk, fikir, mazmun, her şey eskidir, yalnız aşk eskimez her dem tazedir."

  • 23
  • 25

"Kıskanıp gizlemiş kaza ve kader
Belki binden ziyade bestesini."

  • 24
  • 25
KENDİ GÖK KUBBEMİZ
KENDİ GÖK KUBBEMİZ

Yahya Kemal, en güzel şiirlerini 20. yüzyılda yazdı. Bu bakımdan da Türk şiirine güçlü bir ses ve soluk getirdi. Ona göre şiir, her şeyden önce dil, istif ve ahenktir. Yahya Kemal şiirlerinde tarihimizi, musikimizi, değerlerimizi, bütün kültür varlıklarımızı, medeniyetimizi ideolojiye bulamadan en güzel şekilde ve sanat olarak işledi. Kendi Gök Kubbemiz, yaşadığı ana ruhunu yansıtan bir milletin yeri ve göğüyle bütün bir dünyanın terennümüdür. Bu dünyada "Süleymaniye'de Bayram Sabahı", rindlik, ufuk, aşk, musiki, "Erenköyü'nde Bahar" ve vatan vardır. İstanbul'un fethinin bize kazandırdığı "Mihriyâr" salınarak Boğaziçi'nde dolaşır. Onun şiirleriyle geçmiş, içimizde yaşar. Biz, atalarla buluşur ve geleceğe kanat açarız. Yahya Kemal bize, geçmişi günden ve gelecekten ayırmadan onunla iç içe sunar. Bu sunuşta beşerî zaaflardan çok insanî değerler öne çıkar.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...

  • 25
  • 25

"Kalbimin takati yok, hem bu duyuş çok sürecek...
Macera başlamadan ben buradan ayrılayım."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN