Klasik kitaplardan alıntılar
Kitap okumak, klasikleri okumakla başlar. Çoğu insana okuma aşkını kazandıran bu yapıtlardır. Italo Calvino, klasik eserler için şöyle der: "Klasikler, insanların, hiçbir zaman "okuyorum" demedikleri, genellikle "yeniden okuyorum" dedikleri kitaplardır." Zamana meydan okuyan ve insanların aklından çıkmayan bu eserlerden alıntıları sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 12.12.2019
09:38
Güncelleme Tarihi: 12.12.2019
09:58
Duvarı yıkmaya gücüm yetmiyorsa kendimi parçalayacak değilim elbette. Ama önümde duvar var diye boyun eğmeyi de kabullenemem.
Dostoyevski
Dünyanın en çok okunan klasiklerinden olan Yeraltından Notlar, ilk kez 1864 yılında basıldı. İnsan olmak, gerçek insan, etiyle kemiğiyle insan olmak bile ağır gelir bize. Utanırız bundan, insan olmayı yüz karası sayarız, benzeri olmayan toplumsal birtakım insanlar olmak için çabalarız. Ölü doğmuş insanlarız biz ve uzun zamandır canlı babaların çocukları değiliz, giderek daha çok hoşlanıyoruz böyle doğmuş olmaktan. Zevk duyuyoruz bundan. Çok yakın bir gelecekte bir şekilde düşüncelerden doğmanın yolunu bulacağız.
Dostoyevski'nin Gogol etkisinden kurtularak kendi sesiyle verdiği ilk büyük yapıttır. Kitap, okuruna yeraltı diye adlandırdığı bir ruh halinden seslenen karakterin uzun, çılgınca söyleviyle başlıyor. Ardından, bu ahlakçı, uyumsuz, dürüst kişinin yaşadığı bir aşağılanma olayı anlatılıyor. Yüz elli yıldır okunan gerçek bir başyapıt.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...
Düşünen bir insan için ücra bir yer diye bir şeyin olmadığına inanırım ben.
Turgenyev
Rus edebiyatının en önemli isimlerinden hikâyeci, oyun ve deneme yazarı, şair Turgenyev, varlıklı bir ailenin çocuğuydu. Moskova ve Petersburg'da felsefe, tarih ve edebiyat eğitimi aldı. Daha sonra, Berlin Üniversitesi'nde Schelling'in derslerine katıldı, Hegel incelemelerinde yer aldı. 1840'larda yazarlığa başlayan Turgenyev, yapıtlarında ince duygulu karakter çizimlerine, müziksel bir anlatıma yer verir. Turgenyev'in de başyapıtı olan "Babalar ve Oğullar" dünya edebiyatının en önemli klasik eserlerindendir. Turgenyev, 1800'lerin sonunda geçen bu romanında, kahramanı Bazarov'u merkez olarak o dönemin Rusya'sındaki kuşatlar arası çatışmayı ustalıkla anlatırken; eski ile yeniyi ve yenilikçilik ile tutuculuğu karşılaştırdı.
Babalar ve Oğullar; katı, muhafazakar bir baba ile özgürlükçü, yenilikçi ve batı eğilimli bir oğul arasında yaşanan çelişkiler anlatılıyor. İki nesil arasındaki farklılıkların, harikulade bir dille okuyucuya aktarıldığı kitabı okurken, muhakkak kendinizden bir şeyler bulacaksınız. Bazarov ve Arkadi biri ılımlı, diğeri agresif iki genç arkadaştır. Bu genç adamların hem kendi aileleriyle, hem de birbirlerinin aileleri ve toplumla olan ilişkileri anlatılıyor. En önemli dünya klasikleri arasında yer alan kitap bizlere, dünya var olduğu sürece kuşak çatışmasının da olacağını gösteriyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
Eğer iyiliğin bir nedeni varsa, o artık iyilik değildir; eğer iyiliğin bir sonucu, yani ödülü varsa yine iyilik değildir.
Tolstoy