Klasik kitaplardan alıntılar
Kitap okumak, klasikleri okumakla başlar. Çoğu insana okuma aşkını kazandıran bu yapıtlardır. Italo Calvino, klasik eserler için şöyle der: "Klasikler, insanların, hiçbir zaman "okuyorum" demedikleri, genellikle "yeniden okuyorum" dedikleri kitaplardır." Zamana meydan okuyan ve insanların aklından çıkmayan bu eserlerden alıntıları sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 12.12.2019
09:38
Güncelleme Tarihi: 12.12.2019
09:58
Edebiyatımızın köşe taşlarından olan İhsan Oktay Anar'ın Puslu Kıtalar Atlası, yayımlandığı dönemden bu yana büyük yankı uyandırdı. Tarihi romandan daha fazlası olan Puslu Kıtalar Atlası, ilk baskısını 1995 yılında yaptı. 17. yüzyıl Osmanlısında yaşayan Uzun İhsan Efendi'nin tasarladığı dünya atlasını çizebilmek için rüya halini kullanmasını anlatan kitap, insanları gerçekle hayal arasında bir yolculuğa çıkarıyor.
"Yeniçeriler kapıyı zorlarken" düşler üstüne düşüncelere dalan Uzun İhsan Efendi, kapı kırıldığında klasik ama hep yeni kalabilen sonuca ulaşmak üzeredir: "Dünya bir düştür. Evet, dünya... Ah! Evet, dünya bir masaldır." Geçmiş üzerine, dünya hali üzerine, düşler ve "puslu kıtalar" üzerine bir roman.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ
Bazen düşünüyorum, ne garip mahlûklarız? Hepimiz ömrümüzün kısalığından şikâyet ederiz; fakat gün denen şeyi bir an evvel ve farkına varmadan harcamak için neler yapmayız?
Ahmet Hamdi Tanpınar
Yazarların sıkıntıları
SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ
Tanpınar'ın eserlerinde "zaman meselesi" oldukça önemli bir yer tutar. O, hemen hemen her şeyi, mekânı ve cansız eşyayı dahi zaman ile münasebeti bakımından ele alır.
İlk olarak 1961 yılında yayınlanan roman, Türk halkının kültür bocalaması meselesi üzerinden ilerler. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın şiiri sembolist bir ifade üzerine kuruludur. Aynı anlatım tarzı romanlarına da zaman zaman sirayet eder. "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" toplumumuzun bu değişme süreci içindeki durumunu, fertten yola çıkarak topluma varan bir teknikle anlatır.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
İnsanın yüreğinin iyi olması için akla ihtiyacı yoktur. Bana zaten bu ikisi birlikte pek olmuyor gibi geliyor. Gerçekten akıllı bir adama bakıyorsun, hiç de iyi biri olmadığını görüyorsun.
John Steinbeck