Arama

Köksüzleşmenin temelleri

İnsanın kendini bulduğu, düşünmeye başladığı süreci en çok destekleyen şey olan okuma kültürü ekmek, su gibi temel bir ihtiyaçtır. Çağımızda herkesin lisans ve yüksek lisans mezunu olması kitap okuma, düşünme oranlarının düşmesini açıklayamıyor. Vuku bulduğu dönemde sadece seçkinlere has bir nesne olan kitabın serüveni günümüzde maalesef olumsuz yönde seyrediyor. Ayrıca bizi biz yapan eserlerden uzaklaşmak da ortaya büyük bir köksüzleşme gerçeğini çıkarıyor.

  • 11
  • 13

◾ Aynı senaryoya 19. yüzyıl Osmanlı Devleti'nde de rastlarız. Türk tiyatrosu için önemli bir mevkide olan Ahmet Vefik Paşa kendi tercüme ettiği oyunları Bursa Tiyatrosu'nda sergiletirken Valisi olduğu Bursalıları adeta sokaktan toplayarak tiyatro salonuna yığar.

◾ Bu durum Meddah, Karagöz ve Hacivat gibi asırlardır var olan geleneklerin eleştirilmesine ve zamanla terk edilmesine vesile olur. Cumhuriyet dönemi ile beraber gelenekselleşmiş tasviri sanatlar artık sadece müzelerde rastlanabilen nesnelerdir.

Peygamber Efendimiz zamanından Osmanlı'ya meddahlığın serüveni

  • 12
  • 13

Alfabe değişikliği ile artık iyice kopma noktasına gelen düşünce dünyamızın dinamikleri son yıllarda önemli çalışmalarla ihya edilme gayretinde.

◾ Medeniyetimizin temel kabul ettiği eserleri, kaynakları günümüzle buluşturmak gerçekleşecek yeni çalışmalarla beraber ihya çalışmalarını hızlandıracağı gibi sesimizin gürleşmesini de sağlayacaktır.

Düşünce dünyamız nasıl çoraklaştı?

  • 13
  • 13

◾ Bir zihin dünyası kurmak, yazı dilinin etrafında buluşmak için ciddi bir okuma kültürü inşa etmemiz yahut var olan sistemi ihya etmemiz gerekiyor.

Düşünce dünyanıza ışık tutacak 70 kitap

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN