Kürk Mantolu Madonna hakkında 20 bilinmeyen gerçek
Yazılan her eser, içerisinde taşıdığı öyküden farklı bir hikaye bırakır ardında. Bu, edebiyat çevrelerinde yazılma hikayesi olarak adlandırılır. Kürk Mantolu Madonna, Sabahattin Ali'nin en çok okunan eseri olmasının yanında ardında bıraktığı hikayesi de en çok merak edilenlerden bir tanesi.Kürk Mantolu Madonna hakkında bilinmeyenleri sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 28.04.2019
09:51
Güncelleme Tarihi: 28.04.2019
10:12
Arkadaşlarından Azarnet Arsever'in açıkladığına göre, Sabahattin Ali romanını Hakikat gazetesinin siparişi üzerine kaleme almış. Gazete ondan "siyasete karışmayan, sürükleyici bir aşk romanı" yazmasını istemiş. Hatta, roman tefrika edilirken bu yolda baskı bile yapmış. Paraya ihtiyacı olduğundan yazar sesini çıkarmamış, ama çok kızmış.
Gazete parasını ödemekte güçlük çıkarınca, o da romanını kısa kesmiş. Gazetenin sahibi Cemal Hakkı Selek'e Sabahattin Ali'nin 10 Kasım 1941 'de gönderdiği bir mektup bu açıklamayı doğuruluyor:
"Romanım gazetenizde, benim gibi bu meselelerde hassas olan bir adamı deli etmek için olacak, mütemadiyen şekil değiştirerek, kararsızlık içinde neşredildi. Yazı hayatımda ilk defa olarak, yazımının tutmadığı suratıma çarpıldı."
Gazetenin sahibi Cemal Hakkı Selek'e Sabahattin Ali'nin 10 Kasım 1941 'de gönderdiği bir mektupta:
"Verdiğim sözde durmadım mı? Hastaneden, 39 derece ile hasta yatarken evden, bir gün bile aksatmadan yazılarımı gönderdim. Parasını alamayan her muharririn yapması mutad olan yazı göndermemek tehdidini, yazdığım halde yapamadım. Ve muhtaç olduğum, hak etmiş olduğum bir parayı istemek için, izzetinefsimi ayaklar altına alarak, üst üste, yalvarırcasına mektuplar yazdım. On mektubuma bir cevap ve bir vaat aldım. Onun da yerine getirilmediğini görünce, haddimiz olmadığı halde, asabileştim."
Kürk Mantolu Madonna' nın adı önce Lüzumsuz Adam imiş. Sabahattin Ali Z ve S sesleri arasındındaki çatışmadan hoşlanmadığı için bu adını değiştirmiş. Ben on tefrikalık bölümünü gazeteye verdikten sonra, eserin geri kalanını günü gününe yazmış. 1948'de Saik Faik "Lüzumsuz Adam"ı kendi eserine ad yapmış.
Kürk Mantolu Madonna, Pertev Naili Boratav'ın yazdığına göre, başlangıçta "Yirmi Sekiz" başlıklı bir hikaye taslağı imiş. Sabahattin Ali onu sonradan genişletmiş, belki de romana dönüştürmeyi tasarlamış. Fakat adı geçen gazete sahibiyle uyuşmazlığa düşünce, büyük hikayeden öteye gidememiş ya da gitmekten vazgeçmiş. Böylece, büyük hikayeyle roman arası bir eser ortaya çıkarmış.