Arama

Kutadgu Bilig’de yeme-içme geleneği

Bir milleti oluşturan temel unsurların başında yer alan yemek kültürü, tarihi dönemlerde devletler arası ticarette merkezi bir nokta teşkil eder ve kültürel anlamda toplumlar arası etkileşimi sağlardı. Kadim bir medeniyete sahip olan Türkler, geçmişten günümüze bu kültürü korudu. Bu alışkanlıklar bilimsel anlamda da destek gördü. Karahanlı Devleti'nde görev almış olan Yusuf Has Hacib'in, 1070 yılında yazdığı Kutadgu Bilig adlı eserinde, Türkistan'daki sofra adabı ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdiğini ve günümüzdeki yemek alışkanlıklarıyla ortak paydaların neler olduğunu göstermişti.

🔸 21. yüzyıl tıbbınında sağlığı olumsuz yönde etkilediğini tespit ettiği "yemeğe üfleme" alışkanlığı Kutadgu Bilig'e de konu olur. Günümüzde birçok diyetisyen, yemeğin ağızda uzun süre çiğnenmesini ve yavaş yenmesinin, sağlıklı bir yaşam sürmek adına önemli olduğunu dile getirir.

Yavaş yemek tükürük enzimlerin uyarır ve sindirim sisteminin kolay çalışmasını sağlar. Bu yüzden doktorlar tarafından, yemeklerin uzun süre çiğnendikten sonra yenmesi tavsiye edilir.

🔸 Yusuf Has Hacib eserinde, yemeğin yavaş yenmesini ve sıcak yemeğe üflenmemesi gerektiğini şu şekilde ifade eder;

Yegü alsa tişle uşak tançula,
İşig aşnı ürme sen ağzın bile

Yiyeceği alınca dişle (ısır) ve yavaş yavaş çiğne,
Sıcak yemeğe ağzınla üfleme.

10 maddede Kutadgu Bilig

🔸 Yemek konusunda dikkat edilmesi gerekenlerden fakat gereken özenin gösterilmediği durumlardan biri de haddinden fazla yemek yemektir. Gerektiğinden fazla yemek mideye eziyettir.

Araf suresi 31. ayette şöyle buyrulur: "Yiyin için ancak israf etmeyin. Allah israf edenleri sevmez."

Çok yemek beden için olduğu gibi nimetler için de büyük bir israftır. Çünkü iki kişiye yeten üçe de yeter. Dörde yeten beşe de yeter. Günümüzde bir kişinin yediği en az üç kişiye yetecek miktardadır. Bu konuyla alakalı Lokman Hekim, mide dolunca insanın düşüncesi zekâsı uyur, durur, der.

Üküş yeglilernin aşı yeg bolur,
Aşı yeg kişi tutçı iglig bolur.

Çok yiyenler yemeği sindiremez
Yemeği sindiremeyen hasta olur

Lokman Hekim kimdir?
Kur'an- Kerim'de adı geçen ve hikmet sahibi olan bilgin.

Sonuç olarak; yüzyıllar öncesinde oluşan, kültürümüzün bir parçası haline gelen yeme-içme adabı, İslam'ın kabulüyle de yaşantımızı zenginleştirmiş, Yusuf Has Hacib gibi bilge şahsiyetlerin geleneklerimizi kaleme almasıyla, günümüze kadar ulaşmıştır.

Lokman Hekim'den şifa kaynağı 25 besin

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN