Maksim Gorki’ye dair az bilinen 10 ilginç gerçek
Dünya edebiyatının önemli yazarlarından Maksim Gorki'nin gerçek adını biliyor musunuz? Peki ya onun 5 yaşında babasını kaybettiğini ve annesinin de onu terk etmesiyle zor bir yaşam sürdüğünü? 83 yıl önce bugün, oğlunun şüpheli ölümünün ardından kısa süre sonra yaşamını yitiren Gorki, öldü mü öldürüldü mü? Maksim Gorki'ye dair az bilinen 10 ilginç gerçeği sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 18.06.2019
09:03
Güncelleme Tarihi: 18.06.2019
09:05
‘GORKİ’ İSMİNİ NE ZAMAN KULLANMAYA BAŞLADI?
8 yaşında çalışmaya başlamak zorunda kalan yazar, çektiği yoksulluk ve acılar sebebiyle Rusçada acı anlamına gelen "Gorki" takma adını kullanmaya başladı. Gorki, 24 yaşında Kafkasya gazetesinde yazmaya başladıktan 3 yıl sonra bir dergide yazdığı "Çelkaş" adlı öyküsü ile ünlendi.
GORKİ’NİN EN BAŞARILI YAPITI
Küçük yaşta çalışmak zorunda kaldığı ağır işler neticesinde Sosyalizme bağı gittikçe kuvvetlendi. 1906 yılında Rus Devrimi'ne adadığı "Ana" isimli romanı en başarılı eseri olarak kabul edilir.
SİYASİ GÖRÜŞÜ NEDENİYLE PEK ÇOK KEZ TUTUKLANDI
Çar rejimine karşı çıktığı için pek çok kez tutuklanan Gorki, şiddetli baskılara maruz kalmıştır. Lenin'le yakın bir dostluk kurmuş, 1905 olaylarına doğrudan doğruya katılmıştır.
"Kanlı Pazar" olarak bilinen işçi hareketi sonrası yazdığı bir bildiri nedeniyle tutuklanmış ancak Rusya'da ve Batı Avrupa'da onun için gösteriler yapılması üzerine serbest bırakılmıştır.
NEDEN FİKİR AYRILIĞI YAŞADILAR?
Gorki, Lenin'in devrim hareketini zamanlama açısından erken bulduğu için onunla fikir ayrılıkları yaşadı. Lenin ise Gorki ile arasının açılmasını istememiş, onu ikna etmeye çalışan çokça mektup yazmıştı.
MAKSİM GORKİ ÖLDÜ MÜ, ÖLDÜRÜLDÜ MÜ?
Maksim Gorki, 1935'te oğlunun şüpheli ölümü ardından 1936'da kendisi de aynı şüpheyle öldü. Zehirlendiği söylense de bu iddia ispatlanamadı. Ancak 1938'de Buharin Mahkemesi'nde NKVD ajanları tarafından öldürüldüğü itiraf edildi.