Arama

Malazgirt Destanına Yahya Kemal’in Nazarından Bakmak

Fransa'da bulunduğu zaman zarfında Türk tarihine yeni bir nazarla bakma ihtiyacı duyan ve kendisi için tarihin miladını Malazgirt Zaferi olarak belirleyen Yahya Kemal, Malazgirt'i ve Sultan Alparslan'ı hem şiirlerine hem de yazılarına konu etmiştir. Süleymaniye'de Bayram Sabahı şiirinin anlam ağının temeline Malazgirt'i alan şair Alparslan hakkında da gazel yazmıştır. Bu destansı zaferi Yahya Kemal'in kaleminden sizler için ele aldık.

"Titretti Arş ü ferşi Malazgird önündeki
Çûş u hurûş-ı rahş ile şemşîr savleti?"

🔹 Malazgirt Ovası'nın önündeki atların coşarak şahlanışı ve kılıçların saldırışı yeri göğü titretir.

🔹 Aslında şair burada bir savaş meydanı tasvir eder. Öyle bir muhaberedir ki bu Malazgirt Ovası'nda yer gök savaş nidalarıyla, kılıç şakırtılarıyla, şahlanmış atların nal sesleriyle titrer.

Cuş-u huruş: coşmak,taşmak

raşh: gösterişli,güzel at

şemşîr:kılıç

Malazgirt Savaşı nasıl kazanıldı?

"On yılda vardı sâhil-i Kostantaniyye'ye,
Tekfûrlar diyârını teshîr savleti"

Tekfurlara, yani Bizans valilerine boyun eğdiren hücum, on senede İstanbul kıyılarına vardı.

🔹"Savleti" redifiyle saldırı, hücum hissinin ve hareketliliğin korunduğu gazelin basılı halinde "Tekfûrlar diyârını teshîr savleti" dizesi "Yer yer vatan diyârını teshîr savleti" şeklindedir.

🔹 Bu iki versiyonun ortak sonucu şudur:

Şair bu dizelerde 10 yılda İstanbul kıyılarına ulaşan Türk ordusuna ve bu orduyu yöneten Alparslan'a atıf yapar. Bu dizelere göre Türk ordusu, imanı ve cesaretiyle 10 yılda İstanbul kıyılarına ulaşıp vatan topraklarını kendine bağlamıştır.

teshîr:

1.Sihir yapma, büyü yapma,

2.Kuvvetli bir tesirle kendine bağlama, büyülenmiş duruma getirme

"Ey şanlı cedd-i ekberimiz, âb-ı tîgının,
Bî-hadd imiş güneş gibi tenvîr savleti..."

🔹 Ey şanlı atamız büyük Alparslan! Senin kılıcının suyundan çıkan nurun gücü güneş gibi hudutsuz imiş!

🔹 Şair gazelin sondan ikinci beyiti olan bu dizelerde doğrudan Sultan Alparslan'ı över ve onun kılıcından çıkan nuru güneşten daha parlak tasvir eder. Sonsuz bir güç atfedilen Alparslan büyük şanlı ceddimiz olarak tarif edilir ki doğrudur da. Sultan Alparslan Anadolu'nun Türk yurdu olması için atılan şanlı adımın büyük öncüsüdür.

tîg:kılıç

tenvîr: Işıklandırma, aydınlatma

Alparslan'ın 10 özelliği

"Tasvîr eder mi böyle şehinşâhı ey Kemâl,
Şimşekten olsa şi´rde tâbîr savleti?"

🔹 Ey Kemal, şiirde ifade kudretin şimşekten olsa bile, böyle bir şahlar şahını tasvire gücün yeter mi?

🔹 Önceki dizede Sultan Alparslan'ın gücünü kılıcından çıkan nurla vurgulayan şair Alparslan'ın gücünün bu dizelerin ötesinde olduğunu, kaleminin gücü şimşekten olsa bile onu yeterince tasvir edemeyeceğini iddia eder.

şehinşah: şahlar şahı

  • 7
  • 9
Malazgirt Hakkındaki Görüşleri
Malazgirt Hakkındaki Görüşleri

"Bir gün, bir mecmuada, Fustel de Coulange'ın esaslı tilmizi olan Profesör ve müverrih Camille Julian'ın bir cümlesini okudum. Bu cümle, benim, milliyetimizin ve vatanımızın teşekkülüne dair dağınık düşüncelerimi birdenbire, yeni bir istikamete şevketti. Camille Julian'ın cümlesi şuydu: "Fransız milletini, bin yılda Fransa'nın toprağı yarattı." Düşünmeğe başladım: Acaba bizi de Malazgirt'ten, 1071'den sonraki sekiz yüz senede Türkiye'nin toprağı yaratmamış mıydı?"

O dönem revaçta olan Türkçülük akımından etkilense de tahsil için gittiği Fransa'dan eve dönen adam olarak ayrılan, Osmanlı tarihine ve Türk medeniyetine bakış açısıyla günümüz düşünce yapısında derin izler bırakan Yahya Kemal, 1071'i Türk tarihinin miladı saymıştır. 1071 öncesi onun için karanlık bir dönemdir.

Yahya Kemal ve Aziz İstanbul

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN