Arama

Mantıku’t Tayr nedir? Mantıku’t Tayr’ın konusu

Mantıku't Tayr, 12'nci yüzyılda yaşayan İran'ın ünlü mutasavvıf ve şairi Feridüddin Attar'ın kaleme aldığı bir tasavvuf mesnevisidir. İslam klasikleri arasında sayılan Mantıku't Tayr, kavram olarak Kur'an-ı Kerim'de de geçer. Mantıku't Tayr'da yer alan mantık kelimesi "söylemek, konuşmak, lisân-ı hâl ile anlatmak"; tayr ise "kuş" anlamında kullanılmıştır. Mantıku't Tayr, otuz kuşun Simurg'a yaptığı yolculuk üzerinden "vahdet-i vücud" inancını anlatır. Feridüddin Attar'ın yazdığı eşsiz eser Mantıku't Tayr, başta Mevlana'nın kaleme aldığı Mesnevi olmak üzere pek çok esere esin kaynağı olmuştur. Peki, Mantıku't Tayr nedir? Mantıku't Tayr'ın konusu…

  • 5
  • 12
MANTIKU’T-TAYR’IN KONUSU NEDİR?
MANTIKU’T-TAYR’IN KONUSU NEDİR?

🔸 Mantıku't-Tayr'ın konusu kısaca şöyledir: Kuşlar kendi aralarında toplanıp hiçbir ülkenin padişahsız olmadığını, padişahsız ülkede nizam ve intizam kurulamayacağını belirtirler.

🔸 Aralarında bulunan ve mürşidi temsil eden, Süleyman peygamberin mahremi ve postacısı hüdhüd (Neml suresi 20-30 ayetler) bu konuda onlara yol göstereceğini söyler. Hüdhüdün öncülüğünde toplanırlar.

  • 6
  • 12
TÜM KUŞLAR HÜDHÜDÜN KILAVUZLUĞUNDA YOLA ÇIKTI
TÜM KUŞLAR HÜDHÜDÜN KILAVUZLUĞUNDA YOLA ÇIKTI

🔸 Fakat yolun uzak ve sıkıntılı olduğunu anlayınca bülbül, papağan, tavus, kaz, keklik, hümâ, doğan, balıkçıl, baykuş ve diğer bazı kuşlar birer mazeret ileri sürerek yolculuktan vazgeçmek isterler. Hüdhüd kuşların hepsine cevap vererek onları ikna eder.

🔸 Sonunda bütün kuşlar hüdhüdün kılavuzluğunda yola çıkarlar. Yolculuk esnasında bitkin ve yorgun düşen binlerce kuş hüdhüdden şüphelerinin giderilmesini ister.

  • 7
  • 12
YEDİ VADİYİ GEÇEBİLEN OTUZ KUŞ
YEDİ VADİYİ GEÇEBİLEN OTUZ KUŞ

🔸 Hüdhüd her birinin soru ve itirazlarına cevaplar verir; önlerinde "talep, aşk, mârifet, istiğna, tevhid, hayret, fakru fenâ" denilen yedi vadinin bulunduğunu, bunları geçince padişahları olan Sîmurg'a ulaşacaklarını anlatır.

🔸 Tekrar yola koyulan kuşlardan sadece otuzu hasta ve yorgun durumda bu vadileri aşıp yüce bir dergâhın önüne ulaşır. Burada bir postacı gelip onların Sîmurg'u sorduklarını anlayınca önlerine birer kâğıt parçası koyarak okumalarını söyler. Kâğıtları okuyan kuşlar bütün yaptıklarının yazılı olduğunu görüp şaşırırlar.

  • 8
  • 12
SİMURG’DA KENDİLERİNİ GÖRDÜLER: ‘BURASI BİR AYNADIR’
SİMURG’DA KENDİLERİNİ GÖRDÜLER: ‘BURASI BİR AYNADIR’

🔸 Bu sırada Sîmurg da tecelli eder. Fakat gördükleri Sîmurg kendilerinden başka bir varlık değildir. Sîmurg'da kendilerini, kendilerinde Sîmurg'u görüp hayretler içinde kalırlar. Bu arada bir ses duyulur: "Siz buraya otuz kuş geldiniz, otuz kuş göründünüz; daha fazla veya daha eksik gelseydiniz yine o kadar görünürdünüz; burası bir aynadır."

🔸 Neticede hepsi Sîmurg'da fâni olur, artık ne yol ne yolcu ne de kılavuz vardır. Gölge güneşte kaybolur. Menzil-i maksûda vâsıl olan otuz kuş aradıkları Sîmurg'un kendileri olduğunu anlar.

  • 9
  • 12
MANTIKU’T TAYR VAHDET-İ VÜCUD İNANCINI ANLATIR
MANTIKU’T TAYR VAHDET-İ VÜCUD İNANCINI ANLATIR

🔸 Feridüddin Attâr, Mantıku't-Tayr'da vahdet-i vücûd inancını anlatmıştır. Buna göre var olan sadece vücûd-ı mutlaktır. Bütün kudret O'ndadır. İnsanın kâinatta varlık halinde gördükleri, vücûd-ı mutlakın bir ayna hükmünde olan adem-i mutlakla karşılaşmasından doğan çeşitli görünüşlerden ibarettir.

🔸 Allah çeşitli şekillerde tecelli ettiğinden bütün eşya ve yaratıklar bir varlığa sahip gibi görünür. Aslında bu görünen şeylerin gerçek varlığı yoktur.

🔍 VAHDET-İ VÜCUD NEDİR?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN