Arama

Mark Twain’in zenofobi derecesinde önyargı ile yazdığı İstanbul anıları

Tarihin en önemli edebiyatçılarından olan Mark Twain, genç yaşta dünyayı gezme hayali kurmuş ve bu hayalini 1866 yılında gerçekleştirmişti. Gezi yazılarını topladığı eserinde, İstanbul'a dair gözlemlerini de aktarmıştı. "Seyahat etmek, önyargı, bağnazlık ve dar kafalılık için ölümcüldür" diyen Twain, zenofobi derecesinde önyargı ile İstanbul'u kaleme almış, yaşadığı hayal kırıklığını "Doğu'yu anlatan gezi kitaplarıyla aldatıldığımı düşündükçe sabah kahvaltısında bir seyyahı yiyesim geliyor" sözüyle anlatmıştı.

  • 16
  • 17
TÜRK KAHVESİNİ DE BEĞENMEDİ
TÜRK KAHVESİNİ DE BEĞENMEDİ

Mark Twain, İstanbul'daki deneyimlerine Türk kahvesini de eklemiş ve şu sözlere yer vermişti:

"Ardından o meşhur, şairlerin kuşaklar boyu vecd ile övdükleri dünyaca ünlü Türk kahvesi geldi. Doğu lüksüne ilişkin düşlerimden kalan son umutla kahveye sarıldım. Bu da bir başka aldatmacaydı. Hristiyan olmayan ülkelerde ağzıma koyduğum içecekler arasında, Türk kahvesi en kötüsüydü."

  • 17
  • 17
‘ÇILGIN BİR KIYAFET BALOSU GİBİYDİ’
‘ÇILGIN BİR KIYAFET BALOSU GİBİYDİ’

Twain'in dikkatini çeken bir başka konu ise İstanbul'daki insanların giyim tarzı olmuştur. Ünlü yazar, şu satırları kaleme almıştır:

"Gördüğüm bir kıyafeti ikinci bir adamın üzerinde görmedim. Hayal edilebilecek tüm kıyafetlerin çılgın bir balosu gibiydi. Sokaklardaki her insan akını muazzam bir kontrastın manzarası içinde çözünüyordu."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN