Mecmualar ışığında İstanbul beyitleri
İstanbul... Kuruluşundan bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapan o kutsal beşik. Bu ev sahipliği, farklı kültür mozaiklerinin oluşmasına ve çok büyük bir kültürün oluşmasını sağladı.1453'ten itibaren Osmanlı'nın başkenti olan İstanbul, fetihten sonra Türk sanatında hem mekân hem de ilham kaynağı olarak yer edindi. Üstelik yalnızca mekân olarak kalmadı hem sevgili yerine kondu hem de Allah'a ulaşan eşik sayıldı. Sizler için mecmualara yazılmış İstanbul beyitlerini derledik.
Giriş Tarihi: 14.07.2022
10:29
Güncelleme Tarihi: 12.07.2023
15:38
Gün gibi âleme meşhûr ola yâ Rab namı Virdi İstanbul'a şöhret meh-i bedr-i Şâmî
Bağdatlı Rûhî
Ya Rabbi O'nun namı da âlemde meşhur olsun, gün gibi parlasın. Çünkü o ayın 14'ünde doğan Şam sikkesi kadar güzeldir, değerlidir, parlaktır. O Şam sikkesine benzeyen parlak ay İstanbul'a şöhret verdi.
💠
◾ Mecmû 'atü'l-Letâ'if ve Sandûkatü'l- Ma 'ârif 'ten derlenen gazellerden biridir. Padişaha övgü ve dua içeren şiirin ya İstanbul'un fethi için ya da seferden dönmüş padişah için yazılmış olması yüksek ihtimaldir. Şamî ifadesiyle padişah kastedilir.
◾ Gün gibi ifadesi ile güneş kastedilmiş olabilir. Her ne kadar Şam sikkesi bedr'e yani ayın en parlak zamanına benzetilse de padişahın şöhretinin gün gibi güneş gibi her yerden görülmesi istenmiş olabilir. Çünkü ay da gücünü güneşten alır . Yani öyle meşhur olsun ki onu şöhret sahibi kılan Şamî'nin de kaynağı olsun şeklinde dua edilmiş olabilir.
Divan şairlerinden en güzel beyitler
Âsitanuñda beni bir bende-i makbul kıl Yani â'izz ü cah ile meşhur-ı İstanbul kıl
Zamîrî
Dergâhında/eşiğinde beni bir bende makbul kıl. Aziz ve makam ile meşhur İstanbul kıl.
💠
◾ Peşteli Hisâli'nin Mecmuası'nda geçen bu gazelde asitâne ifadesi payitahtı yani İstanbul'u temsil eder. Hem dergâhı hem de sevgiliye açılan kapıdaki eşiğidir.
◾ Âşık sevgiliye kavuşmak için onun eşiğinde ağlar, gözyaşı döker. Bu mısralarda da şair aziz ve rütbe sahibi İstanbul'a benzemek için dilekte bulunur. İstanbul'un fethinin hadisle müjdelenmesi ve Ayasofya gibi İstanbul'a kutsiyet atfeden bir yapının bulunması İstanbul'u şair için kutsal ve önemli kılar.
◾Tasavvufi mânâda beyite bakıldığında asitân şeyhin himmette bulunduğu mekândır. Şair beni bende-i makbul kıl derken beni kendimde kaybet senin kölen kıl demek istiyor olabilir. Tasavvufta Allah'a varmak için kendinden geçmek elzemdir. Bende ifadesi Farsça köle anlamına gelir. Makbul ise kabul ile aynı köktendir. Şair dergâha kabul edilmek ve aziz olan İstanbul ile irşad olmak ister.