Arama

Mehmet Akif Ersoy kimdir? Mehmet Akif Ersoy hakkında bilgiler

İstiklal ve istikbal mücadelemizin en çetin geçtiği dönemlerde Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alındı. 12 Mart 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen İstiklal Marşı'nın kabulünün kaçıncı yılı? İstiklal Marşı, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 12 Mart 1921'de yapılan oturumda Türkiye'nin milli marşı olarak kabul edildi. Peki, yıllar önce bugün kabul edilen İstiklal Marşı'nın kabulünün kaçıncı yılı? İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy kimdir? İşte, Mehmet Akif Ersoy hakkında bilinmeyenler...

  • 9
  • 12
Gerekmedikçe vasıta kullanmadı
Gerekmedikçe vasıta kullanmadı

Akif'in hayvanlarla arası da oldukça iyiymiş. Halkalı'da Doru isimli bir at varmış, yalnız o binebilirmiş. Aynı zamanda şair yürümeyi de çok severmiş, Fatih'ten Halkalı Ziraat'e kadar yürüyerek gelirmiş. Ömründe tramvay, otomobil, araba gibi vasıtalara — çok ihtiyaç olmadıkça— binmemiş, daima yaya yürümeyi tercih etmişti.

  • 10
  • 12
Milletin çocuklarına yazmak istediği sade şiirler
Milletin çocuklarına yazmak istediği sade şiirler

Şairin rahatsızlığı yüzünden yazamadığı bazı şiirler varmış. Hastalığından kurtulup iyi olursa bu şiirleri yazacağını söylermiş. Bu konular milletin çocuklarına yazılacak sade şiirlerden mülhemmiş.

Akifi'in şiirine göz attığımızda ilk dikkat çeken unsurlardan biri "zaman" anlayışıdır.Akif'in şiirindeki zaman anlayışı onu özgün kılan özelliklerinden biridir. Akif şiirinin hayatla bu denli iç içeliği, zaman kavramında saklıdır. Şiirleri yaşanılan anı, "şimdiki zamanı" baz almaya şairi yönlendirmiştir diyebiliriz. Fakat bu şimdiki zamanda bütün bir doğu medeniyetinin tarih boyunca yaşadıklarının izleri vardır.

  • 11
  • 12
Şiirde realizmi bir amaç değil araç olarak kullandı
Şiirde realizmi bir amaç değil araç olarak kullandı

Yaşadığı dönemdeki hayatı tüm canlı ve gerçekçiliğiyle şiirine taşıyan Akif realist bir şairdir. Fakat Karakoç'a göre, Akif'in şiirini Fransız romancılığındaki realizmden ayıran bir çizgi vardır. Fransız realistleri, realizmi yalnızca bir sanat tekniği olarak kullanırlar. Bu tekniği kullanırken Akif'te olduğu gibi toplumu değiştirme ve dönüştürme çabaları yer almaz. Akif'in şiirinde realizm bir amaç değil araçtır. Topluma ulaşılırken gidilen yolda yalnızca bir araç…

  • 12
  • 12
'Bu kadar ziyaretçisi olan hasta, ne bu hastaneye geldi, ne de başkasına gelmiştir!
’Bu kadar ziyaretçisi olan hasta, ne bu hastaneye geldi, ne de başkasına gelmiştir!

Şairin son günlerinde hastanede yattığı vakit onu ziyarete, binlerce kişi gelmiş. Hastane müdürü: 'Bu kadar ziyaretçisi olan hasta, ne bu hastaneye geldi, ne de başkasına gelmiştir!' cümlesini kurmuş. Akif bu ziyaretlerden oldukça memnun olurmuş. Yorulsa da herkese ayrı ayrı kardeşini, işini, annesini, tarlasını, hastasını sorup halleşmiş.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN