Arama

Mehmet Akif Ersoy’un istediği halde yazamadığı şiir ve piyes

Mehmet Akif Ersoy Osmanlı'nın son dönemlerinde, Cumhuriyet'in ise kuruluş sürecinde hem diliyle hem de eliyle ülkenin ıslahı için çalışmış bir isim. Ülkenin yeniden eski, parlak günlerine kavuşmasını, milletin İslami hassasiyetlere sahip olmasını sağlamak; hizmet üretemeyen atıl durumdaki kurumların ıslahını gerçekleştirmek, milli şair Mehmet Akif'in en büyük hedefiydi. Peki, Akif'in yazmak istediği halde kaleme alamadığı şiirlerin ve piyeslerin konusu neydi? Akif, bunları hangi sebeple kağıda dökememişti?

  • 5
  • 13
ÂKİF’İN ‘İYİ OLURSAM YAZACAĞIM’ DEDİĞİ KONULAR
ÂKİF’İN ‘İYİ OLURSAM YAZACAĞIM’ DEDİĞİ KONULAR

İstanbul'a döndükten sonra verdiği bir röportajda: "Hasta olmadan evvel çok yazdım. "Gölgeler" diye bir kitap neşrettim. Fakat hastalık yakama yapıştı. Üç senedir bir şey yazamadım. Eğer hasta olmasaydım, bir iki mevzuum vardı. Onları yazacaktım. İnşaallah iyi olursam burada ilk iş olarak bu mevzuları yazacağım."

Çantay'a göre bu mevzular: "Bu milletin çocuklarına ilk tahsillerinden itibaren sade güzel şiirler yazmak, İstiklal Harbi destanını nazmetmek, Heccetü'l-veda'ı tasvir etmek"tir.

  • 6
  • 13
TOPLUMU İLGİLENDİREN KONULARI KALEME ALDI
TOPLUMU İLGİLENDİREN KONULARI KALEME ALDI

Safahat'ın ilk şiirinde, "Ne tasannu bilirim çünkü ne sanatkârım" diyen Akif'in dili başlangıçta daha ağdalı olsa da seçtiği konulardan da anlaşılacağı üzere o toplumu daha fazla ilgilendiren konuları nazmetmektedir.

İlerleyen zamanlarda ise dili sadeleşmiştir. Ancak sanat itibariyle daha mükemmel şiirler yazmak arzusundadır.

  • 7
  • 13
SAHNELENEBİLECEK TÜRDE PEK ÇOK ESERİ BULUNUR
SAHNELENEBİLECEK TÜRDE PEK ÇOK ESERİ BULUNUR

Âkif'in Safahat'ında başta Köse İmam ve Asım olmak üzere olmak üzere sahnelenebilecek türde pek çok şiir bulunur. Seyfi Baba, Küfe, Hasta, Mahalle Kahvesi de bunlara eklenebilir. Bu şiirlerde yaşadığı çevrenin birçok problemini dile getirmiştir.

Konularını hayatın içinden seçtiği eserlerinde, şiirinin kahramanı ya babasından kalan küfeyi tekmeleyen çocuktur veya hastanede veremden kaburgaları sayılabilecek derecede fenalaşan bir delikanlıdır.

  • 8
  • 13
GÖRDÜKLERİNİ TÜM GERÇEKLİĞİYLE DİZELERE AKTARDI
GÖRDÜKLERİNİ TÜM GERÇEKLİĞİYLE DİZELERE AKTARDI

Değerli bir vaizi Süleymaniye kürsüsünde konuşturduğu gibi, şiirlerinde kocasını meyhanede yakalayan, beddua dolu sitemlerini peş peşe sıralayan konuşkan bir kadına da söz verebilir.

Onun gördüklerini olduğu gibi nazmettiğini şu mısralarından anlamak mümkündür:

Hayır, hayâl ile yoktur benim alışverişim…
İnan ki: Her ne demişsem görüp de söylemişim.

  • 9
  • 13
ESERLERİNİ EN ÇOK YIRTAN ŞAİRLERDEN BİRİ
ESERLERİNİ EN ÇOK YIRTAN ŞAİRLERDEN BİRİ

Fakat eserlerini en çok yırtan şair olarak o yazdığı bu manzumeleri yeterli görmemektedir.

O birilerinin edebiyatımıza bir şaheser kazandıracak, kitleleri derinden etkileyecek bir piyes yazmasını beklemiş, istediği, gerçekleşmeyince kendisi bu eserin planını hazırlamaya başlamıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN