Mehmet Akif Ersoy'un vefat etmeden önceki son günleri
"Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın." demişti Mehmet Akif… Bir vatanın kurtuluş mücadelesinde rol oynamış büyük isim… Hakkında pek çok şey merak edildi, yazıldı ve söylendi… Ancak onun en yakınında bulunan birisi vardı ki neşriyatlarda adına hiç rastlanmadı. Üstelik bu kişi son nefesinde Mehmet Akif'in yanındaydı. Mehmet Akif Ersoy'un en yakın arkadaşı Fuad Şemsi İnan, ünlü şairin son günlerini anlatıyor…
Giriş Tarihi: 11.04.2019
10:39
Güncelleme Tarihi: 26.12.2019
15:55
“HASTANEDEN ÜMİTSİZ ÇIKARDIK”
"Hastaneden ümitsiz çıkardığımız Akif'i doktorların yine her gün görmesi lazımdı. Prenses Emine Halim, Heybeli'ye gitmişti. Ben İstinye'de oturuyordum. Derhal en merkezi bir nokta olan Mısır Apartmanı'nda bir daire ihzar ve oraya naklettik. Artık her gün beraberdik. Böylece bir hafta kadar geçti. Ölüm o kadar yakındı ki, tabib-i müdavisi bu bir hafta içinde bir kere bile uğramadı. Ölüm muhakkaktı, fakat avunmak da lazımdı.
O sırada, aklımdan zaten çıkarmadığım aziz ve mükerrem dostum, memleketin cidden şayan-ı hürmet genç üstadı Burhaneddin Osman Bey'e bir kere gelip muayene, daha doğrusu teselli etmesini rica ettim. Burhaneddin geldi, hastayı kemal-i ciddiyetle muayene, kanını ve idrarını bizzat tahlil etti ve hastalığın 'siroz' olduğunu; hasta, vereceği ilaçları alabildikçe bir sene, hatta iki sene yaşayabileceğini katiyetle söyledi."
BALTACI ÇİFTLİĞİ MEHMET AKİF’E AÇILDI
"Burhan, herkese telkin ettiği itimadı Üstad'a da telkin etmişti. Akif, fazla olarak onu pek de sevmişti. Burhanediin tebdil-i havanın da fayda vereceğini söyledi. Baltacı Çiftliğinin tam vakti gelmişti. Prens Halim'e keyfiyeti açtım. Prens, Kemal-i memnuıniyetle Baltacı Çiftliğinin Üstad'ın emrine amade olduğunu bildirdi.
Hazret, bu suretle Prens'in gönderdiği hususi otomobille Baltacı'ya kadar gitti, bir hafta orada kalarak tekrar apartmanına geldi. Burhaneddin Bey muayene edip rejimi tayin etti, tekrar aynı suretle çiftiğe döndü. Bu gidiş gelişler üç ay kadar sürdü."
"Akif'in çiftlikte geçirdiği günler, hayatının en asude günleriydi. Koca çiftlik onun malı, bütün müstahdemin ona hizmetkârdı. Ara sıra gülerek: ' Ben bizim kadına, Allah bana sonunda gürlük verecek derdim. İste oldu, oldu!' derdi."
KIŞA DOĞRU İLAÇLARINI ALMAKTA ZORLANDI
"Nihayet kışa doğru bu kadar metanete rağmen artık verilen ilaçları zorla alır oldu. O metin adam –ancak hükm-i ecel diyeceğim- pek tuzlu bulduğu için, o tek çare-i hayatı tehire vesileler çıkarmaya başladı. Beş ay zoraki ömrü temdid edilen o zinde pehlivan vücut, bir hasta bakıcının inayet-i imdadına muhtaç olarak kalkar oturur hale gelmişti."
"Havalar soğudu, ben de yazın oturduğum İstinye'den indim. Mısır Apartmanı'nda bir daire tuttum şimdi çiftlikten geldikçe bana misafir oluyordu."