Arama

Mehmet Akif ve gençlik yıllarına dair bilinmeyen anıları

Hasan Basri Çantay tarafından yazılan Akifname, Mehmet Akif Ersoy'un ölümünü müteakip günlerde basılmak üzere hazırlanmıştı. Ancak bazı sebeplerden dolayı basılamadı… Akifname, içerisinde barındırdığı hikayeleriyle Mehmet Akif'in bambaşka yönlerini ortaya döktü. Mehmet Akif'in veterinerlikten edebiyata geçişi, hayatının tasavvuf anlamındaki aşamaları, en sevdiği şairler, spor hayatında da herkesten üstün geldiği o günler… Sizler için bambaşka bir Mehmet Akif'i inceledik…

  • 15
  • 17

Bir gün (Etlik) bağlarında iki arkadaşı ile birlikte iddialı artırma taş atışı yaptılar. Biri taşını Akif'in attığı mesafeye kadar ulaştırmıştı. Akif bu müsâvâtı tabii isteyemezdi! İkinci, üçüncü, dördüncü... Onuncu defa attı. Nihâyet inatçı arkadaşını geçti. O arkadaş ısrara tekrar başlayınca Âkif: — Hay, hay, dedi. Size benim ölümüm de yeter! Bereket versin: Biz araya girdik, güç hal müsabakayı durdurabildik...

Üstadın, İstanbul hayatında, saatlerce mesafelerde her gün yaptığı yaya cevelânlara dair gazetelerde bazı yazılar intişar etti. Ömründe tramvay, otomobil, araba gibi vasıtalara — fevkalade muztar olmadıkça— binmemiş, daima yaya yürümeyi tercih etmişti.

  • 16
  • 17
Mehmet Akif şiirlerini nasıl yazardı?
Mehmet Akif şiirlerini nasıl yazardı?

Evvelâ planını hazırlardı, plan üzerinde fazla tevakkuf ederdi. Meselâ: O, Ankara'da Asım'ını tamamlamaya çalışırken Hasan Basri Çantay, Mehmet Vehbi Bolak Bey ve Abdül Gafur Iştın Efendi gibi Akif'in çok sevdiği birkaç arkadaş, planının hangi kısmını yazmış olduğunu, hangisini yazacağını bilirdik. Çünkü: üstat arkadaşlarına planını izah etmişti. Asım bitti, gördüler ki eser planın dillenmiş, şiirleşmiş tam bir tatbikîdir.

Vakıa, üstat Millî İstiklâl marşımızı iki dakika içinde mecliste yazmaya başlayıverdi. Fakat bütün memleket şairleri kaynaşırken, acaba o, daha evvelden kendisince zihninde bir plan hazırlamamış mı idi? Onun ruhu kıpırdamıyor mu idi? Mehmed Akif planını hazırladıktan sonra eline avuç içi kadar bir kâğıt alır, şiirini ona karalamaya başlardı. Şiiri o kadar kolay yazamazdı.

Çünkü müşkülpesentti. O, minik kâğıt üzerine döktüğü mısralar, kelimeler üstâdın elinden neler çekmezdi! Çok vakit mısraları, beyitleri kâğıtçığına tam olarak yazardı. Fakat kelimeler üzerindeki tevakkufu fazlaca idi.

  • 17
  • 17

Mehmet Akif, hangi şairleri severdi?

Üstat Süleyman Nazif'in kanâatına göre; Akif'in "pek ziyâde sevdiği şâirler" şunlardı:

Araplardan Îbni Farız, Türklerden Fuzulî, Acemce yazanlardan Sa'dî-i Şîrâzî, Fransızlardan Lamartin.

Bunlardan başka, Fransızlardan Alphonse Daudet ile Emile Zola'yı, Türklerden Nedim'i, hatta hicivci Eşref'i de hubb-i san'atla sevdiğini söylüyor.

Hâlbuki Mehmet Akif yalnız onları değil, daha birçok şairleri de sever, şiirlerini tatlı tatlı okurdu.

(Akifname - Hasan Basri Çantay)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN